Izraeli győzelem Münchenben az Atlétikai Eb-n

Izraeli győzelem Münchenben az Atlétikai Eb-n

A Münchenben zajló Atlétikai Európa Bajnokságon a maraton csapatversenyben Izrael állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Különösen értékes ez a győzelem, mert az 1972-es olimpián történt terrortámadás 50. évfordulóján játszották el a Hatikvát, az izraeli himnuszt Münchenben az aranyérmes izraeli csapatnak.

Két egyéni siker alapozta meg ezt a győzelmet. A férfiak egyéni versenyében az izraeli Marhu Teferi ezüstérmes lett a szintén izraeli Gashau Ayale pedig bronzérmet szerezett. 

Marhu Teferi nagyon közel állt ahhoz, hogy aranyérmet szerezzen, de az utolsó métereken a német futó, Richard Ringernek sikerült őt megelőzni. Kettejüket szorosan követte Gashau Ayale. Ez a két helyezés döntötte el a csapatarany sorsát.

„Itt, Münchenben versenyezni, azután a tragédia után ami itt történt, és a végén dobogóra állni, nagyon különleges, értékes győzelem” – mondta a könnyeivel küzdve az izraeli sportoló. 

- Hirdetés -

Marhu Teferi 29 éves, Etiópiában született, 14 éves korában alijázott szüleivel és hat testvérével együtt, három testvére Etiópiában maradt.

Felesége az etióp Selamawit Teferi hosszútávfutó. Házasságuk óta ő is izraeli állampolgár, mindketten részt vettek a Tokiói Olimpián.

Marhu Teferi fantasztikus formában van. Ebben a hónapban már volt egy komoly versenye. New Yorkban a Világbajnokságon a 11. helyen végzett.

Nem szokás a maraton futóknál ilyen kis időn belül kétszer rajthoz állni, de mikor kiderült hogy Münchenben az Európa-bajnokságon csapat versenyben is osztanak majd érmet, Teferi azonnal elfogadta a csapatvezető felkérését. Teljesítményével hozzájárult a különleges sporttörténeti győzelemhez.


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.