Izrael kiadja Magyarországnak Keserű Sándort, aki politikai üldöztetésére hivatkozva kért volna menedéket

Keserű Sándor
Keserű Sándor

A Legfelsőbb Bíróság a napokban meghozott döntésével véglegessé vált, hogy Izrael kiadja Magyarországnak Keserű Sándort, aki annak idején magyarországi büntetőperének ítélethirdetése elől menekült Izraelbe és kért “politikai menedékjogot”.

Keserű Magyarországon Oszter Sándor színésszel és Busch Béla ügyvéddel együtt állt büntetőeljárás alatt mintegy 50 millió forintos csalás miatt. Keserűt távollétében előbb öt, majd az ügyészség fellebbezése után másodfokon hét év börtönre ítélték. Keserűn a szökése miatt nem tudták végrehajtani az ítéletet, a 24.hu úgy tudja, hogy a Police.hu szerint jelenleg összesen kilenc elfogatóparancs van érvényben ellene.

Keserű állítólag zsidó származását igazoló papírokkal érkezett Izraelbe. Itt különböző média-platformokon intenzív kampányba kezdett, amelynek az volt a célja, hogy a magyar politika fontos tényezőjeként mutassa be magát. “Még szabadlábon volt, amikor a YouTube-on videófolyamot tett közzé, azt állította, hogy ő „Az Ördög ügyvédje”, aki nagy pénzeket áldozott arra, hogy kirobbantsa a Borkai Zsolt győri fideszes polgármester bukásához vezető szexbotrányt, és akinek rengeteg terhelő információja van Polt Péter legfőbb ügyész, valamint vezető kormányzati politikusok viselt dolgairól.” – írja a 24.hu.

Magyarország kiadatási kérelmére a nemzetközi jog alapján az izraeli hatóságok 2020-ban elfogták és kiadatási őrizetbe vették. Keserű ekkor azt állította a hatóságoknak, hogy ha visszatoloncolják, Magyarországon Orbán Viktor személyes ellenségeként kezelnék, és politikai bosszú áldozatává válna. Továbbá azzal is érvelt, hogy a börtönökben uralkodó antiszemitizmus is veszélyeztetné a testi épségét, kóser étkezésre sem lenne lehetősége. A 24.hu-nak nyilatkozva akkor azt állította, hogy “Izraelben mindenki tudja, hogy Magyarországon a demokrácia már nem kóser, az ország megítélése a bóvli kategóriába csúszott.”

Keserű minden jogi lehetőséget kimerített Izraelben annak érdekében, hogy kiadatását megakadályozza. Először a jeruzsálemi kerületi bíróság döntött a kiadatásáról az igazságügyminiszter kérelmére, amit Keserű megfellebbezett, de kérelmét a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Az ítélet alapján Keserű nem győzte meg a bíróságot, hogy kiadatása akár politikai, akár vallási alapon veszélyt jelentene számára, és azt sem látta alaposnak, hogy Keserűnek – érvelése szerint – zsidósága és Izraelhez való kötődése a kiadatást befolyásolná. Ekkor, 2021 októberében Keserű az igazságügyi miniszterhez, Gideon Saarhoz fordult azzal a kéréssel, hogy az rendelje el, hogy Izraelben tölthesse le a Magyarországon kiszabott börtönbüntetését. A miniszter a magyar hatóságoktól és a budapesti izraeli nagykövettől is kért információkat döntése kialakításához, majd elutasította a kérvényt, ezzel Keserű kiadhatóvá vált.

Keserű ügyvédjei azonban még egy beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz (Bagac), hogy a miniszteri döntés közigazgatási megsemmisítését kérjék. A grémium azonban nem látta indokoltnak, hogy beavatkozzon és változtassanak a döntésen. A bíróság honlapján közzétett ítélet alapján a miniszteri döntés ésszerű volt, és nem adott jogalapot az ügybe való beavatkozásra. A Legfelsőbb Bíróság ezúttal azt is megjegyezte, hogy mérlegelte a minisztérium és az ügyészség azon érvelését is, miszerint “nem találtak semmilyen bizonyítékot a vádlott zsidóságának igazolására…”

Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság honlapján itt lehet elolvasni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁS24.hu