Izraeli műholdfelvételek szerint Oroszország hazaküldte egyik S-300-as légvédelmi rendszerét Szíriából

S-300-as rendszere látható Masyaf közelében
Az ImageSat International által 2022. augusztus 27-én közzétett képen Oroszország S-300-as rendszere látható Masyaf közelében, Szíria északnyugati részén.

Az izraeli hírszerző cég szerint a légvédelmi rendszer akkumulátorát a fekete-tengeri kikötőbe tartó orosz hajóra rakták. A hírek szerint Izrael csütörtökön csapott le a közelben – írja a Times of Israel.

Oroszország hazaszállította fejlett S-300-as légvédelmi rendszerét Szíriából Ukrajna inváziója közepette – közölte pénteken egy izraeli műholdas hírszerző cég.

Az ImageSat International (ISI) képeket tett közzé arról, hogy az északnyugat-szíriai Masyaf város közelében állomásozó S-300-as rendszert az elmúlt hetekben szétszedték. A légvédelmi rakétarendszer több éve állt a térségben.

Az ISI szerint a rendszer radarját a nyugat-szíriai orosz Khmeimim légibázisra, az S-300-as üteget pedig Tartus kikötőjébe vitték, ahol a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe tartó orosz hajóra rakodták.

A cég szerint a hajó várhatóan pénteken köt ki az orosz kikötővárosban.

Az ISI úgy értékelte, hogy az üteget azért szállították vissza Oroszországba, hogy megerősítsék légvédelmét, amely a februárban Moszkva által indított ukrajnai invázió során megsérült.

Májusban az orosz erők a fejlett rendszert használva tüzet nyitottak izraeli repülőgépekre az izraeli légierő Maszjaf térségében lévő célpontok elleni támadása végén.

Az esetről először a 13-as hírcsatorna számolt be egy héttel a május 13-i légicsapás után, majd júliusban Ganz védelmi miniszter is megerősítette. „Ez egy egyszeri eset volt” – mondta.

Az incidens volt az S-300-asok első használata az IAF ellen Szíria felett.

Mivel a szíriai S-300-as ütegeket az orosz hadsereg üzemelteti, és az ő jóváhagyásuk nélkül nem vethető be, ez aggasztó fejlemény volt Izrael számára, amely több száz légicsapást hajtott végre Szírián belül az ország polgárháborúja során, és azóta is az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoporthoz és más iráni vonatkozású milíciákhoz irányuló fegyverszállítmányok és katonai infrastruktúra ellen.

Izrael állítólag számos légicsapást hajtott végre Szíriában a májusi incidens óta, legutóbb csütörtökön, éppen Masyaf közelében is.

A Masyaf területről azt gondolják, hogy az iráni erők és az Iránt támogató milíciák bázisaként használják, és az elmúlt években az Izraelnek tulajdonított támadások során többször is célponttá vált. A májusi támadás után készült műholdfelvételek azt mutatták, hogy egy földalatti létesítmény teljesen megsemmisült.

Izrael összetűzésbe került Oroszországgal, mivel egyre inkább támogatja Ukrajnát az orosz invázió közepette, miközben igyekszik fenntartani a szabad mozgást Szíria egén, amelyet nagyrészt Moszkva ellenőrzött.

Az elmúlt években Izrael és Oroszország úgynevezett konfliktusoldó forródrótot hozott létre, hogy megakadályozza a felek véletlen összecsapását Szíria felett.

2018-ban Oroszország ingyenesen biztosította a fejlett S-300-as légvédelmi rendszert a szíriai hadsereg számára, három zászlóaljat nyolc-nyolc hordozórakétával átadott az Aszad-rezsimnek Izrael és az Egyesült Államok heves tiltakozása ellenére.

Az orosz S-300-as légvédelmi rakéták Szíriába szállítása
Az orosz S-300-as légvédelmi rakéták Szíriába szállítása – Fotó: képernyőkép / YouTube

Az S-300-as rendszert Oroszország azt követően szállította Szíriába, hogy a szíriai erők egy orosz kémrepülőgépet lelőttek a szíriai légtér feletti izraeli csapásra reagálva. Oroszország Izraelt tette felelőssé az incidensért, amelyben az orosz legénység 15 tagja életét vesztette.

Izrael és szövetségesei éveken át lobbiztak Oroszországnál, hogy ne adja át Szíriának és más regionális szereplőknek az S-300-as rendszert, azzal érvelve, hogy ez korlátozza Izrael képességét az országot érő fenyegetések semlegesítésére, beleértve a Hezbollah fenyegetéseit is.

Moszkva azon túl, hogy Szíria légvédelmét biztosítja, a legmodernebb S-400-as légvédelmi rendszereket is fenntartja saját szíriai eszközeinek védelmére, de azokat soha nem vetette be izraeli repülőgépek ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.