Nem csak a 20 éveseké a rovat!

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Úgy hozta az élet, hogy a friss popzene, amire a kamaszok és kamaszlelkűek beindulnak, erre a hétre szabadságra ment.

Na jó, nem teljesen, de azért a mérleg erősen elbillent a szülők ízlése felé. Izraelben a 30 felettiek is járnak koncertre, én pedig mindig gondolok rájuk is, de most szinte csak nekik szól a muzsika ezen a héten.

De aztán szombaton…

Szeptember 4. VASÁRNAP

Egy világsztárral indul a hét, egy legendával.

Placido Domingo

Na, kész is vagyok az ajánlással, róla nem kell írnom semmit. Mindenki tudja, ki ő.

Talán csak annyit, hogy koncertje a 60 éves jubileumát ünnepli. És azért pont itt, mert a pályafutása kezdetén három évet az Izraeli Operában töltött. (Na, tudtam újat mondani?)

Szóval most visszatér Izraelbe, egy ünnepi előadásra Tel-Avivba.

A Menora Arénában lesz a koncert.

Placido Domingot a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar kíséri majd Eugene Cohen vezényletével.

Szeptember 5. HÉTFŐ

Bach és Telemann. Barátok voltak vagy riválisok? A zenetörténet egyik legvitatottabb kérdése.

Kortársak voltak, de valahogy éppen közöttük húzódik a korszakhatár.

A Phoenix Ensemble a vita helyett egymás mellé állítja a két géniusz műveit.

Moshe Aharon Epstein – barokk fuvola,

Myrna Herzog – viola da gamba,

Marina Minkin – csembaló,

Marina Katz – barokk cselló.

A Phoenix Ensemble koncertjén J.S. Bach és C.P Telemann művei korabeli hangszereken szólalnak majd meg Raananán a Béke Központban, (Etzion 48) hétfőn.

Zohar Shapirt az underground zenei berkekben Niko Teen néven ismerik, spleenes, kísérteties és fájdalmasan szép popdalokat ír, és többnyire szólóban lép fel. A Teder FM Rafi nevű csücske az egyik bensőségesebb koncerthely Tel-Avivban, jól passzol majd Niko Teen intimdalaival, Alex Droll DJ setje vezeti fel, és vele pörög majd a koncert után tovább az este.

Az asdodi Israeli Andalusian Orchestra már az őszi ünnepekre hangol. Három koncertből álló turnéjuk címe: “Elul hangjai”.

A zsidó naptár utolsó hónapja a Teremtőtől bocsánatkérő imáké. Ezeket a dallamokat mindenki ismeri. Semmi sem fejezi ki jobban az őszi ünnepek hangulatát, mint ezek.

Az Andalúz Zenekar minden évben ezzel a sorozattal hozza el a Szlihot tradícióját, megszólítva vallásosokat és világiakat, fiatalokat és időseket is.

Az idén – nem először – a Piyut Ensemble is beszáll a turnéba, sőt egy sztárvendég is lesz: Yonatan Razel zongorista-énekes is.

Vezényel: Rafi Biton

Az Israeli Andalusian Orchestra turnéjának állomásai:

Hétfő, szeptember 5. Petah Tikva – Kultúrcsarnok

Kedd, szeptember 6. Tel Aviv – Művészeti Múzeum

Szerda, szeptember 7. Beer Sheva- Előadóművészeti Központ.

Egy hat évvel ezelőtti koncert összefoglalója lesz az ajánló klip:

Szeptember 6. KEDD

Egy kedves, picit nazális női énekhang francia sanzonos popdalokat dúdol neked, vagy jazz standerdeket, subidubidejóvolt, nosztalgia, Anat Moshkovski az énekesnő, persze összekacsint veled, mielőtt megkérdeznéd, de hát ez mai ugye, persze csak vedd be a Chill Pill-t (ez a zenekar neve) egy korty édeske muzsikával, mert a valóság kesernye, és mindez ingyen a Kuli Almaban, ahol a zenekar olyan közel van, hogy szinte hallja, ahogy velük dobog az aprócska szíved, amikor egy kedves, picit nazális női énekhang, Anat Moshkovskié, francia sanzonos popdalokat dúdol, vagy jazz standerdeket, subidubi.

Szeptember 7. SZERDA

Sababa5 orientális repülő lakástextilen utazunk a 70-es évek pszichedelikus zenei világába. De ezt már annyiszor megírtam, hiszen a Sababa5 hetente más és más városban lépett fel a nyáron.

Tel-aviviak! Ti jöttök! A Teder fm, a Rafi a helyszín. Ha jól tudom, Shiran Tzfira jemeni énekesnő nélkül lépnek fel ezúttal. Drukkoljatok, hogy ne tudjam jól!

Szeptember 8. CSÜTÖRTÖK

A Motown-soul leghivatottabb képviselője Izraelben a MissBehave csajzenekar.

The Supremes, The Temptations, The Four Tops Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5… testhez simuló fellépő ruhákban a 7 lány, flitterek, 70-es évek feeling. Sokszor ajánlottam már őket, de minden koncertjük a merkázban volt. Most északnak vették az irányt.

Shavei Zion the Cow nevű kocsmájáig meg sem állnak.

Északiak, nosztalgia-pop fanatikusok!

Ki ne hagyjátok! Megér egy kis utazást az időutazás. MissBehave


Nem rég a MissBehave együtt lépett fel Gal de Paz-zal, de ő most nem ér rá, mert Tel-Avivban az Enav Kulturális Központban lesz koncertje.

Gal de Paz “Natural Women” című szólóestjének a jeruzsálemi FeketeFehér Fesztiválon volt a premierje.

Két nő, két művész, akik a hatvanas évek Amerikájában szembe mertek fordulni a rasszizmussal.

Aretha Franklin és Carole King.

Gal de Paz a dalaikkal meséli majd el a történetüket egy fekete zongoránál ülve, énekelve, három női hanggal az övé mellett, akik a nagyzenekaros projektjeiben is mindig vele vannak: Tsliil Iloz, Rachel Selpin, Noy Amger

A koncert most Tel-Avivban lesz az Enav Kulturális Központban (a Városháza mögött).

Megint a véletlen volt a szerkesztő. A két legkomolyabb hangot, a két legtehetségesebb énekesnőt sorsolta egymás mellé a naptárban. Gal de Paz és utána Marina Maximilian.

Ő a pop minden irányzatát egyesíti, a rocktól az R&B-ig, a hip hop-tól a soulig, de bármihez nyúl az Marina Maximilian-né változik, sugárzó női energiává, és nagyszerű muzsikává.

A nyári turné a héten Rehovotba ér.

A Beit Ha’am Kultúrcsarnokban csütörtökön: Marina Maximilian.

Ez a legfrissebb klipje:

Egy kis kirándulás a Jaffói Kikötőbe? A kirándulás célpontja a balkán-, a klezmer- és az orient mjúzik találkozása, úgy a pop és jazz között félúton?

Rejtélyes vagyok?

A Gute Gute zenekart konferálom, akik egy koncertsorozat eheti fellépői. Minden csütörtökön más etno irányból fut be egy zenekar a Jaffói Kikötőbe. (Volt már a Blint el Funk, és lesz még a Groove Ambassadors, a Turbans és a Ground Heights. Figyeljétek a Klipzűr rovatot, majd minden héten megírom.)

Tehát ezen a héten csütörtökön a Gute Gute.

Szeptember 9. PÉNTEK

A nyárnak mindjárt vége, de az amerikai indie élvonal izraeli seregszemléjének még nincs.

A tarka paletta most a Midlake zenekarral szélesedik. Folkrock, olvastam, aztán meghallgattam.

Nem erre számítottam. Nincs lágy, népzene ízű dünnyögés, akusztikus, de kemény rockalapok vannak és nagyon gazdag énekdallam, na ez jöhet a folkból.

Nincs dezsavűm, a Midlake nagyon eredeti, friss anyag. Péntek este a Barbyban.

Szeptember 10. SZOMBAT

A ney az ember egyik legősibb fafúvós hangszere. Az egyiptomi birodalom idején már létezett, és a Gilgamesben is szerepel. Ma is egész Ázsiában elterjedt. Balkáni rokona a moldvai és a dél-szláv zenéből ismerős kaval.

Itt befejezem a hangszertörténetet, mert élőben is hallható a ney, sőt izraeli virtuóza is van: Itzhak Ventura.

Hangszerén a középázsiai zene hagyományaira épülő meditatív crossover muzsikát játszik.

Perzsa maqamok, a tel-avivi urban dzsungel rejtekén, a The Zone barlangban, szombaton.

Yitzhak Ventura – ney

Jonathan Daskel – zongora és szintetizátor

Avri Borochov – nagybőgő

Aviv Cohen – dob

Chava Alberstein két évvel idősebb, mint ez a fiatal ország, de része Izrael zenetörténetének.

Dalai át vannak itatva a születő országgal, és volt idő, mikor Izrael is át volt itatva Chava Alberstein zenéjével.

A saját generációja jól ismeri, de ő az utánuk jövőket is meg akarja szólítani. Könnyű dolga van, 60(!) album dalaiból válogathat, mielőtt színpadra lép.

Szombaton Tel-Avivban az Operaházban. (Az jó nagy, remélem nem járunk úgy, mint mikor kisebb termekben énekelt, és a hirdetés rögtön a “minden jegy elkelt” felirattal jelent meg.)

Subliminal 25 éve a színpadon!

A jubileumát a rapper a Barbyban ünnepli.

A hiphop rap egyik fő üzenete mindig a törvényen kívüliség, a “rosszfiú” (“roszkislány”) szerep. Subliminal nagyon más tészta. Nem él drogokon és nem dohányzik. Dicséri a katonai szolgálatot, és minden törvényt, ami védi Izraelt.

Édesanyja Iránból, apja Tunéziából alijázott. Zsidó menekültek fiának lenni Subliminal keményvonalas politikai rap-jeinek központi motívuma.

“Tunéziában apám úgy nőtt fel, hogy a családja minden ajtót és ablakot bezárt, amikor a zsidó vallás szerinti élet szokásait gyakorolta, a támadásoktól való félelmében. Szüleim az életükért menekültek Izraelbe, de hiába élnek itt már évtizedek óta, a tudatalattijukból (angolul: subliminal) nem törlődött ki ez az érzés.”

Cionista rap. Ezt a bélyeget kapta a hazafias számai miatt. Nem kirekesztő, nacinalista propagandát nyom a színpadon, csak büszkén vállalja, hogy izraeli. Ez nem csak duma, Subliminal integrálja az arab kultúrát éppen úgy, mint az afrikai bevándorlókét, és ezt az ötvözetet tekinti Izraelnek. Életműve ettől sokkal gazdagabb, mint az amerikai keményvonalat másolóké, mert a hiphop mellett jelen van benne Izrael minden etnikuma, sőt a raggae, a raggeton, a latin is behallatszik.

Barby, szombat este.

2009 táján feltűnt a melbourne-i utcákon egy fickó, Benjamin Stanford, Dub FX lett a művészneve. Looperek pedálok voltak előtte a földön, énekelt, beatboxolt, a kütyüivel megsokszorozta, megtekerte a dub-, a hiphop-, breakbeat ritmusokat.

A loopok egy teljes darabbá álltak össze az ő énekével, máskor meg a zenészhaverok hangszereinek hangjával. Ott a járókelők szeme láttára született a zene, és úgy szólt, mintha több hetes stúdiómunka csiszolta volna ki.

Ezek a streetmusic-videók a világhírig repítették Dub FX-et:

Ma már többezres fesztiválokon nyomja, és a héten Izraelben is fellép majd, a Gagarinban, szombaton.

Élő bulin láthatjuk-hallhatjuk, hogyan születik a semmiből zene.

Persze hogy táncolható!

Ez egy teljes koncert-videója lesz, de ha belefogtok, rajta maradtok.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.