Egy palesztin fegyveres életét vesztette a hadsereg razziáján

Fotó: IDF

Egy palesztin fegyveres életét vesztette az izraeli hadsereg fegyverkereskedéssel gyanúsítottak letartóztatását szolgáló éjszakai razziáján Szamáriában (Ciszjordánia), melyben őrizetbe vettek 25 palesztint – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerdán.

Az izraeli katonai szóvivő szerint a letartóztatások során a Nablusztól 15 kilométerre észak-keletre lévő Tubasz menekülttáborban a 21 éves Junesz Taijja robbanószerkezetet dobott az izraeli katonák felé. Az izraeliek rálőttek, és később a palesztin jelentések szerint sebesülésébe belehalt.

Tubaszban egy fegyverkereskedő csoport három tagját próbálták letartóztatni az izraeli biztonságiak, de csak egyiküket találták meg. Az akció közben a palesztinok tüzet nyitottak a katonákra, és robbanószert dobtak feléjük. 

Keddről szerdára virradó éjjel 25 körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában. A palesztinok beszámolói szerint voltak köztük szabadult egykori foglyok is.

A Sabak (Sin Bet) belbiztonsági szolgálat adatai szerint augusztusban különösen sok erőszakos bűncselekmény történt, jelentősen megnőtt az izraeli állampolgárok és a biztonsági erők ellen elkövetett támadások száma, és ez a tendencia szeptemberben is folytatódik.

Júliusban 113 terrortámadás történt, ebből 15 lövöldözés, augusztusban pedig 172-re emelkedett ez a szám, ebből 23-at fegyverrel követtek el. A Molotov-koktélok száma 75-ről 135-re nőtt augusztusban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.