Zavargások törtek ki a Palesztin Hatóság területén

Zavargások törtek ki a Palesztin Hatóság (PH) területén, elsősorban Nabluszban, miután a PH biztonsági erői letartóztatták a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet egyik helyi aktivistáját – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet kedden.

A zavargások azért törtek ki a Ciszjordánia északi részén található Nabluszban kedd reggel, mert a PH biztonsági erői hétfő este letartóztattak egy izraeli körözés alatt álló Hamasz-aktivistát.

Válaszul általános sztrájkot hirdetett több palesztin frakció, köztük a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű palesztin fegyveres csoport.

A Dzsenin melletti Szalem falu közelében tüzet nyitottak az izraeli határőrrendészek őrhelyére, de senki nem sérült meg. A katonák a lövöldözők felkutatására indultak. Az akcióért a korábbi napok terrormerényleteihez hasonlóan az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta a felelősséget.

Kedd délelőttre a Ynet szerint Nabluszban erősödtek az összecsapások, az egyik helyi rádió stúdióját lövés érte, és élő adásban okozott komoly riadalmat. A palesztin biztonságiak könnygázzal próbálták oszlatni a köveket dobáló zavargókat, de éles lövések hangjait is hallani lehetett a város utcáin.

A tiltakozók összetörték a PH által kihelyezett biztonsági kamerákat, és kövekkel dobálták a PH biztonsági egységeinek járműveit. A városba vezető utakat elzárták és gumiabroncsokat égettek. Összecsapások alakultak ki a palesztin tüntetők és a palesztin biztonságiak között a közeli falvakban és a latai menekülttáborban is. Az általános sztrájk meghirdetése után bezárták a Palesztin Hatóság nabluszi intézményeit.

A Palesztinok azért tiltakoznak, mert hétfő este a palesztin biztonsági erők letartóztatták Muszab Astiját, a Hamasz ismert nabluszi aktivistáját, aki a múlt hónapban a városban megölt, s a Hatóság egyik ünnepelt emberének tekintett Ibrahim al-Nabulszi egyik közeli barátja volt.

A PH rendőrsége két másik körözött palesztint is letartóztatott Astijával együtt, s őrizetbe vételük nyomán azonnal zavargások kezdődtek. Ezekben a hétfő esti összecsapásokban meghalt egy 53 éves férfi, és többen megsebesültek.

Astija apja Izraellel való együttműködéssel vádolta meg a PH-t. “Nem a palesztin biztonságiak, hanem izraeli biztonsági erők körözték. Meglepve tapasztaltuk, hogy csapdát állítottak neki, miután elkapták, megverték és ismeretlen helyre hurcolták. Felszólítjuk a város vezetőit, hogy lépjenek közbe” – mondta az édesapa.

A nabluszi frakciók Astija azonnali szabadon bocsátását követelték, és óva intették a PH-t, hogy átadja Izraelnek. A Hamasz szóvivője elmondta, hogy az Ezzedin al-Kasszam Brigádokhoz, a Hamasz katonai szárnyához tartozik, és elfogását “a megszállóknak munkájuk befejezéséhez tett ingyenes szolgáltatásnak nevezte”.  

Palesztin források szerint Astija a lelőtt al-Nabulszi mellett volt a József sírjánál zsidó imádkozók ellen végrehajtott merényletnél. Letartóztatása az izraeli nyomásnak köszönhető, ugyanis Jeruzsálem azt követeli, hogy Ramallah erősítse meg felügyeletét Nablusz és Dzsenin felett.

A szokatlan ciszjordániai palesztin-palesztin összecsapások akkor kezdődtek, amikor Mahmud Abbasz, a PH elnöke New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén tartózkodik, ahol várhatóan találkozik Ron Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.