Süllyedünk!! Fokozott az izraeli tengerszint emelkedésének veszélye, egyes tengerparti sávok teljesen eltűnhetnek

Süllyedünk!! Fokozott az izraeli tengerszint emelkedésének veszélye, egyes tengerparti sávok teljesen eltűnhetnek

A Környezetvédelmi Minisztérium becslése szerint a klímaválság miatt 2050-re egy méterrel emelkedik a tengerszint. A következmények széleskörűek lesznek – az állam pedig még mindig nem tesz eleget.

Az izraeli partok tengerszintje egyre nagyobb ütemben emelkedik a klímaválság miatt, amit a hozzáértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok emberiség általi elégetése okoz. 

A „Haaretzvizsgálata, amely több mint 20 kormányzati szervtől kikért forrással, önkormányzatokkal és tudósokkal folytatott beszélgetéseken, valamint számos hatóságtól és kormányzati szervtől kapott információkon alapul, feltárja, hogy a változás, amelyre Izraelnek fel kell készülnie, valószínűleg még annál is súlyosabb lesz, mint azt korábban gondoltuk.

A következő napokban a Környezetvédelmi Minisztérium vezető tudósa, Prof. Noga Kronfeld-Schor várhatóan tájékoztatja a kormányzati szerveket, hogy Izraelnek fel kell készülnie arra, hogy 2050-ig akár egy méterrel is emelkedhet a tengerszint, 2100-ra pedig két-két és fél méteres emelkedés várható. 

Izraelben eddig több szerv úgy becsülte a nemzetközi előrejelzések alapján, hogy az évszázad közepére mintegy 25, a végére pedig mintegy 70 centiméterrel emelkedik a Földközi-tenger vízszintje. 

A vizsgálat eredményei miatt több önkormányzati vezető, többek között Haifa és Tel-Aviv polgármestere is kéréssel fordult az illetékes kormányzati szervekhez, hogy ne halogassák tovább a felkészülést a komor előrejelzésekre.

A Haaretz fenti vizsgálata nyomán a Nemzetbiztonségi Hivatal (Malal) és annak több magas rangú tisztviselője is aggodalmának adott hangot a feltárt súlyosabb előrejelzések és azok várható következményei – a part menti sávok vízszint alá süllyedése, a sziklák károsodása és a sótalanító létesítmények megrongálódása, valamint a kormány felkészületlensége – miatt és úgy döntöttek, hogy a kezelést a felkészülésre kell koncentrálni. Hamarosan meghallgatást tartanak a témában a Miniszterelnöki Hivatal vezetésével.

Egyszóval a legújabb szakmai értékelések azt mutatják, hogy nem lehet tovább halogatni a klímaválság következményeire való felkészülést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.