Jövő héten 3300 akciós lakást sorsolnak ki

Új lakások építése Karmielben, 2021
Új lakások építése Karmielben, 2021

Az idei év elejétől mostanáig mintegy 17 ezer kedvezményes lakást sorsoltak ki a kormányprogram keretében. A sorsolásra kerülő lakások Jeruzsálemben, Beer Sevában, Lodban, Nof Hagalilban, Ofakimban, Tiberiásban, Emanuelben és Afulában lesznek.

Miközben úgy tűnik, hogy az állam elveszti az irányítást a lakáspiac felett, és az árak továbbra is szokatlanul nagy mértékben, évi 20%-kal emelkednek, ma (szerdán) az Építés- és Lakásügyi Minisztérium újabb – immár a harmadik – kedvezményes lakás-sorsolást hirdetett a lakással nem rendelkező jogosultak számára – a kormány kedvezményes lakásprogramja keretében. A sorsolás a jövő héten, október 23-án indul, és a választások után két nappal, november 3-án zárul.

Az idei év elejétől mostanáig mintegy 17 ezer kedvezményes lakást sorsoltak ki a kormányprogram keretében. Most további 3300 lakás kerül fel a listára. A kisorsolásra kerülő lakások Jeruzsálemben, Beer Sevában, Lodban, Nof Hagalilban, Ofakimban, Tiberiásban, Emanuelben és Afulában lesznek. Ezek közül a legtöbb lakást Beer Sevában sorsolják ki (850 lakás); Lod (788) és Nof Hagalil (609). Jeruzsálemben, amelyért az előző körben hozzávetőleg 24 500 jogosult versenyzett, ezúttal csak körülbelül 35 lakást ajánlanak fel a sorsoláson.

A Lakásügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a közeli sorsoláson kívül várhatóan ez év végéig további, mintegy 9000 lakásra szóló, állami kedvezményes sorsolást hirdetnek meg.

A korábbi sorsolásokhoz hasonlóan most is azok a lakással még nem rendelkezők jogosultak a sorsolásra, akiknek érvényes jogosultsági igazolvány van a birtokukban, amelyet az Építés- és Lakásügyi Minisztérium honlapján állíthatnak ki. A mostani sorsoláson való részvételhez az alkalmasságot bizonyító igazolás kiállítására jövő keddig, október 25-ig van lehetőség. A sorsolás folyamán a jogosultak a listáról három városra regisztrálhatnak. A sorsolásra való regisztráció dátumának nincs jelentősége vagy befolyása a nyerési esélyekre.

„Az elmúlt évben a lakásértékesítések számának drasztikus, évi 100 ezerre növelésével egyidőben olyan kedvezményes lakhatási programok kerültek vissza a fiatal párok számára, amelyek a lakásárak emelkedése ellenére is lehetőséget adnak nekik lakást vásárolni, több százezer sékel kedvezménnyel az állam költségén” – mondta Zeev Elkin építés- és lakásügyi miniszter. Aviad Friedman, a minisztérium vezérigazgatója, valamint Jacob Quint, az Izraeli Földhivatal vezérigazgatója üdvözölték az újabb sorsolás elindítását, és azzal büszkélkedtek, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a lakások értékesítése, és az új építkezések megkezdése.

A lakáspiac vezetőinek lépései azonban jelen pillanatban – az adatok fényében – nem bizonyulnak hatékonynak. Ezek – a jelek szerint – nem elegendőek ahhoz, hogy csökkentsék az akut kínálati hiányt és a borús előrejelzéseket annak elmélyülésére a következő évtizedekben. Ily módon még a keresletet némileg lehűtő, emelkedő kamat okozta megrázkódtatások ellenére sem látható árcsökkenés a láthatáron. Ehelyett a Központi Statisztikai Hivatal múlt heti adatai szerint a lakásárak emelkedése továbbra is aggasztó rekordokat döntöget, ami egyre több fiatal pártól tartja távol a lakásvásárlás álmát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz