Az izraeli kormány jóváhagyta Herci Halevi vezérkari főnöki kinevezését

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén jóváhagyta Herci Halevi vezérkari főnöki kinevezését, aki januártól kezdi meg feladata ellátását – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet vasárnap.

Az ország történetének 23. vezérkari főnöki kinevezése már régóta húzódott, mert a kormányzat elvesztette parlamenti többségét, és emiatt a november 1-re kiírt választások után felálló új kormány megszületéséig korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti Izraelt.

Halevi január 27-én, egy nappal elődje, Aviv Kochavi négyéves időszakának lejárta után kezdi megbízatását. Három évre nevezték ki, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kochavinál és számos másik elődjénél is megtették.

Lapid a kormány ülésén méltatta Halevi eddigi érdemeit, és sok sikert kívánt neki új feladatához. Beni Ganz védelmi miniszter emlékeztetett a kinevezés fontosságára a hadsereg működésének folytonossága és terveinek megvalósítása szempontjából. Felidézte, hogy ő maga mindössze 12 napot kapott a felkészülésre, és megtartotta első munkamegbeszélését Halevivel.

Kochavi leköszönő vezérkari főnök és Jichák Hercog államelnök is gratulált Halevinak, akit számos kihívás vár új tisztségében a következő években. A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmud Abbasz már 87 éves, és esetleges utódlása biztonsági gondokat okozhat majd a térségben. Az új vezérkari főnöknek küzdenie kell majd a fegyver- és a kábítószercsempészet ellen a határokon, a szíriai határ túloldalán megjelenő esetleg ellenséges erőkkel, és fel kell készülnie az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásra is – írta a Ynet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.