Exit poll: Netanjahu blokkja 61-62 mandátumos többséget szerzett

A három nagy tévécsatorna által közvetített este 10 órai exit pollok szerint Netanjahu blokkja 61-62 mandátumos többséget szerzett. Szmotrics és Ben-Gvir 14-15 mandátummal, Merec, Izrael a Hazánk, Chadas-Taal és Raam 4-5 mandátummal végzett.

Likud (Netanjahu): 30-31
Van Jövő (Lapid): 22-24
Vallásos Cionizmus (Ben-Gvir-Szmotrics): 14-15
Nemzeti Tábor (Ganc): 11-13
Sasz (Deri): 10
Tóra Zsidósága: 7
Munkapárt (Michaeli): 5-6
Raam (Abbasz): 5
Merec (Galon): 4-5
Izrael a Hazánk (Liberman): 4-5
Chadas-Taal (Odeh-Tibi): 4

A harmadik arab párt, a Balad közel van a bejutáshoz.
Végleges eredmények csütörtök este, vagy vasárnap várhatók.


(MTI)

Az exit pollok szerint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött Izraelben a 3,5 éven belül ötödször tartott parlamenti választás – jelentették a helyi televíziók kedden.

A Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, a parlamenti ellenzék vezetőjét támogató jobboldali-vallásos tömb várhatóan együtt 61 vagy 62 mandátumot szerez a 120 tagú kneszetben, és több honatyát küldhet a következő izraeli parlamentbe, mint a vele szemben álló pártok.

Netanjahu jobboldali Likud pártja lett a parlament legnagyobb ereje 30-31 mandátummal a különböző exit pollok alapján.

Jair Lapid jelenlegi miniszterelnök centrista Van Jövő pártja 22-24 parlamenti helyet kapott az exit pollok szerint, jelentősen elmaradva a Likudtól.

A harmadik legnagyobb parlamenti erő a Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetség lett 14-15 parlamenti hellyel. A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja 10 honatyát küldhet a kneszetbe, és az askenázi, vagyis Európából elszármazott ultraortodoxok Egyesült Tórapártja 7 mandátummmal rendelkezhet majd.

A Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű pártszövetség 11-13 képviselőt küldhet a parlamentbe a különböző exit pollok alapján. A szociáldemokrata Munkapárt 5-6, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja 4-5, és a baloldali liberális Merec párt is 4-5 képviselői helyet szerzett.

Az iszlám hagyományőrző Raam párt 5, a Hadas-Tal nevű arab pártszövetség pedig várhatóan négy mandátummal fog rendelkezni, amennyiben a valós eredmények megfelelnek majd az exit pollok méréseinek.

A Balaad nevű arab párt, és Ajelet Saked Zsidó Otthon nevű pártja nem lépte át a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos választási küszöböt.

A választás végleges eredményeit csütörtökre-péntekre várják, de már szerda reggel pontosabb részeredményekre számítanak a szavazóurnák felbontása után. Ha a végeredmény megfelel majd az exit polloknak, akkor Benjamin Netanjahu megalakíthatja a választási kampányban ígért tisztán jobboldali-vallásos pártokból álló új kormányát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.