Fokozott biztonsági előírásokkal készülnek a voksolásra

Borítékok és szavazócédulák az Izraeli Központi Választási Bizottság Logisztikai Központjában
Borítékok és szavazócédulák az Izraeli Központi Választási Bizottság Logisztikai Központjában, Sohamban – Fotó: Gil Cohen Magen / Shutterstock

A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A választás munkaszüneti nap Izraelben, s ilyenkor a voksolásra jogosult mintegy 6,8 millió állampolgár gyermekeivel elözönli a bevásárlóközpontokat, a vendéglőket és szórakozóhelyeket.

A rendőrség bejelentése szerint nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

Mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok keddre, általában iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot az izraeli parlamentben, a kneszetben, de nem világos, hogy sikerül-e többséget szereznie tisztán jobboldali-vallásos koalíciója számára.

A választások előtti utolsó felmérések 60:60-as patthelyzetet jelentettek a Netanjahut támogató, és a centrista Van jövő (Jes Atid) pártot elnöklő Jair Lapid vezetésével ellene induló pártok között.

Szerinted ki lesz a következő izraeli kormányfő?

  • Jair Lapid (33%, 66 Votes)
  • Most sem fognak dűlőre jutni. Tavasszal hatodik választási forduló lesz. (30%, 60 Votes)
  • Benjamin Netanjahu (25%, 50 Votes)
  • Beni Ganz (11%, 22 Votes)
  • Más (1%, 2 Votes)

Összes szavazó: 191

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.