Hercog Netanjahut fogja felkérni a kormányalakításra

Jichák Hercog izraeli államelnök Benjamin Netanjahut, a Likud párt elnökét fogja felkérni kormányalakításra vasárnap, miután az összes, a múlt keddi parlamenti választáson bejutott párt megtette javaslatát – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet pénteken.

A jobboldali-vallásos tömb 64 képviselője támogatta Netanjahu kormányfőjelöltségét, szemben a centrista Van jövő párt élén álló Jair Lapidot támogató 28 jövendő képviselővel, miközben a többi párt 28 képviselője tartózkodott jelölt megnevezésétől.

Hercog elnöki hivatala már bejelentette, hogy vasárnap Netanjahut fogja felkérni Izrael 37., és Netanjahu hatodik kormányának megalakítására, hogy ezzel véget érjen az évek óta tartó politikai káosz.

Netanjahu korábban 12 évig folyamatosan ült a kormányfői székben, tavaly nyáron azonban egy nyolcpárti, sokszínű, de törékenynek bizonyult koalíció kiszorította a kormányfői rezidenciából.

- Hirdetés -

Visszatérése előtt négy parlamenti választáson nem tudott kormányzó többséget biztosítani, vagyis megszerezni legalább 61 képviselő támogatását a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.