Először indul közvetlen járat Izraelből Katarba

A ciprusi Tus cég közvetlen járatokat kínál az izraelieknek Tel-Avivból Dohába. A külügyminisztérium óva inti a katari világbajnokságra induló több ezer izraeli szurkolót a katari alkohol- és drogfogyasztástól.

A ciprusi Tus Airways társaság vasárnap közvetlen járatot indít Izraelből Katarba a labdarúgó-világbajnokságra az országok között létrejött történelmi megállapodás részeként. A Külügyminisztérium a múlt hónapban hozta létre a megállapodást, annak ellenére, hogy tudták, elképzelhető, hogy egyetlen izraeli cégnek sem lesz ideje időben felkészülni a járatok üzemeltetésére. A minisztérium a megállapodás fontosságát kívánta hangsúlyozni, hogy Izrael konzuli személyzetet állomásoztathat a fejedelemségben, amely képes lesz ellátni a játékokra várható több ezer izraeli szurkolót.

A Tus kedden kapta meg a hivatalos engedélyt az izraeli polgári légiközlekedési hatóságtól, hogy Tel-Avivból közvetlenül Katarba repüljön.

A nyitó sípszó előtt a Tus hat repülési kört (körülbelül 12 repülést) tervez vasárnap reggelre, és később – valószínűleg – további járatokat is indít majd. A Tiktik (az Israir sporttal foglalkozó leányvállalata) az izraeli járatok kizárólagos forgalmazója, a járatok árát (oda-vissza) jegyenként 666 dollárban állapította meg. A Tami Mozes-Borovich tulajdonában lévő izraeli Knafaim cég birtokolja a Tus cég 49%-át.

“Az izraeli jelenlét Katarban a legfontosabb vívmány ennek a megállapodásnak a keretein belül” – ismertette a Külügyminisztérium a lépés fő célját. Az elmúlt hetekben közvetlen párbeszéd zajlott Jeruzsálem és Doha között annak érdekében, hogy lehetővé tegyék egy izraeli konzuli csapat belépését, amely képes lesz útleveleket kiállítani, segíteni a verekedésbe keveredő részeg szurkolóknak, vagy – különböző okok miatt – az ottani kórházba kerülő izraelieknek. Egy magas rangú katari tisztségviselő már a múlt héten világossá tette, hogy a légiközlekedési megállapodást felmondhatják, ha a játékok ideje alatt fokozódnak a palesztinok elleni biztonsági incidensek Jeruzsálemben, Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben.

A konzuli személyzet, amelynek hat képviselője lesz a külügyminisztérium szóvivői osztályának tagjain túl, várhatóan nem közvetlen járattal érkezik. A fokozott diplomáciai érzékenység miatt a Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy nincs szó izraeli “konzulátusról”, “képviseletről” vagy akár egy homályosabb meghatározású “irodáról”, amelyet olyan országban nyitnak meg, amely nem tart fenn teljes diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Izraelnek nincsenek pontos adatai a következő hónapban Katarba érkező izraeliek számáról. Becslések szerint több ezer rajongóról van szó. Múlt csütörtökig összesen 3800 izraeli turistát regisztráltak, és kaptak engedélyt a fejedelemségbe való belépésre. A Tus cég közleménye a közvetlen vonal megnyitásáról jelentősen megnövelheti az utolsó pillanatban utazni szándékozók számát.

Izrael világossá tette, hogy bár sok külföldi útlevéllel rendelkező izraeli felhasználhatja második állampolgárságát a játékokra való kijutáshoz, ennek a lépésnek drámai jelentősége lehet egy probléma felmerülése esetén: Katar egyértelművé tette, hogy azokat a turistákat, akik nem izraeli útlevéllel, hanem a birtokukban lévő külföldi útlevéllel lépnek be az országba, ott tartózkodásuk alatt nem ismerik el izraeliként, és a Külügyminisztérium nem fog tudni eljárni az ügyükben, ha bármilyen probléma merülne fel.

Az Izrael és Katar között a FIFA égisze alatt létrejött megállapodásban az is szerepelt, hogy a területeken élő palesztinok – először – beléphetnek Izrael területére, és a Ben-Gurion repülőtérről repühetnek megnézni a meccseket. Katar jelentős nyomást gyakorolt, hogy lehetővé tegye a palesztin szurkolók légi szállítását Ciszjordániából és a Gázai övezetből. Bár a felek rendkívüli megegyezésre jutottak a kérdésben, a Külügyminisztérium megvizsgálta, és megállapította, hogy múlt keddig egyetlen kérelmet sem nyújtottak be palesztinok a kijelölt útvonal igénybevételére Izraelből, és úgy tűnik, minden jegyvásárló szívesebben éri el a fejedelemséget a szokásos külföldre repüléshez hasonlóan – Jordánián keresztül.

A játékok kezdete előtt a Külügyminisztérium és a Labdarúgó-szövetség rendhagyó kampányt kezdeményezett az izraeli turisták „oktatására” és „az Izrael és Katar közötti kulturális és jogi különbségekre, mint pl. az alkoholfogyasztás, a droghasználat és az üzérkedés tilalmára”. Az izraeli válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Tal Ben Haim által irányított kampány célja az izraeliek katari incidenseinek csökkentése. “Több ezer, várhatóan Katarba – egy olyan muszlim országba, amely nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel – érkező izraeli futballszurkolónak kell hozzáférnie a kritikus információkhoz” – magyarázták. Szerintük „a kampány célja, hogy útmutatást és tájékoztatást adjon az izraeli utasoknak a Katarba érkezésük pillanatától, a tartózkodásuk és a játékok teljes időtartama alatt egészen Izraelbe való visszatérésükig, úgy, hogy vészhelyzetben módot adjon számukra a külüggyel való kapcsolatfelvételre.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.