Izrael fellép a közösségi platformokkal szemben a sértő tartalmak kezelése érdekében

Izrael szerdán bejelentette, hogy olyan közösségi médiavállalatok szabályozását tervezi, mint a TikTok, a YouTube, a Facebook és a Twitter, követve az Európai Unió lépéseit az illegális és sértő online tartalmak elleni küzdelemben.

Yoaz Hendel leköszönő kommunikációs miniszter kijelentette, hogy a közösségi médiacégekre hárítaná a felelősséget a sértő és illegális tartalmak kezeléséért, miközben nagyobb átláthatóságot teremtene a felhasználók felé, és egy szabályozó hatóságot hozna létre az érintett vállalatok felügyeletére.

A szabályozás azokra a platformokra vonatkozna, amelyeknek több mint 500 000 felhasználója van Izraelben, ami az ország lakosságának mintegy 5 százaléka.

Az új szabályok értelmében – amelyekhez még törvényhozás és parlamenti jóváhagyás szükséges – a közösségi médiacégek kötelesek lesznek gyorsan cselekedni a “sértő, illegális tartalmak” eltávolítása érdekében. Az ilyen tartalmak bejelentéséhez online forródrótot is működtetniük kellene, míg az izraeli bíróságok felhatalmazást kapnának arra, hogy végzést adjanak ki a problémás tartalmak eltávolítására.

Továbbá a közösségi médiavállalatoknak helyi irodával kell rendelkezniük Izraelben, valamint javítaniuk kell a fellebbezési eljárást azon felhasználók számára, akiknek a tartalmát eltávolították.

Hendel, aki tavaly bizottságot hozott létre a közösségi hálózatok izraeli szabályozásának vizsgálatára, nyilatkozatában kijelentette, hogy a közösségi média sokat tett az emberiségért, de dilemmákat is felvetett a kormányok számára.

“Ez egy szabályozatlan online tér, és negatív és káros társadalmi jelenségek nőttek ki benne” – áll a bizottság ajánlásait elfogadó közleményében.

“Jogi felelősséget kell alkalmazni a digitális platformokra az illegális szexuális tartalom terjesztésével, az erőszakra és a terrorizmusra való felbujtással és egyebekkel kapcsolatban” – tette hozzá.

A következő kommunikációs miniszteren múlik, hogy előmozdítja-e a jogszabályt, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt befejezi a kormánykoalíció megalakítását, ami a jövő héten várható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.