Izraelben egy új törvény alapján csak a frakciók legalább harmada válhat ki és alakíthat új képviselőcsoportot

Módosították Izraelben hétfőn a frakcióalakításra vonatkozó szabályozást, és ennek következtében az eddigi legalább négy képviselő helyett legalább a frakciók létszámának egyharmadát kell kitennie azon képviselők csoportjának, akik ki akarnak válni pártjukból, és önálló frakciót akarnak létrehozni a parlamentben (kneszet).

A Maariv című újság hírportáljának beszámolója szerint hatvanhárom honatya támogatásával és ötvenegynek az ellenzésével fogadták el a törvénymódosítást.

Az eddigi szabályok szerint már akár négy törvényhozó is bejelenthette együttes leszakadását az őt a parlamentbe juttató pártról. Ezt a változatot az elmúlt évben, az előző kormány idején azért szavazták meg, mert abban bíztak, hogy segítségével sikerül leválasztani legalább négy “lázadó” honatyát a legnagyobb pártból, a Likudból.

A mostani törvénymódosítással Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök megpróbálja elejét venni annak, hogy képviselők kiválásával esetleg elveszítse kormányzati többségét, amelyet a november 1-jén tartott választások nyomán szerzett meg.

Korábban a kneszet törvényalkotási miniszteri bizottsága bejelentette, hogy ellenezni fogja a formálódó koalíció törvényjavaslatait, melyeket még a kormány megalakulása előtt szeretnének gyorsított ütemben megszavaztatni többségükkel.

Netanjahut támogató jobboldali és vallásos pártok tömbje a következő napokban, az új kormány jövő keddre tervezett felesküvése előtt még három új változás törvénybe iktatását tervezi villámtörvénykezéssel.

Megpróbálják elfogadtatni a Deri-törvényt, amely lehetővé teszi a Sasz párt elnökének, Arie Derinek a miniszteri kinevezését a rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés és a közélettől való visszavonulásra tett ígérete ellenére.

Emellett a helyi médiában Ben-Gvir-törvénynek nevezett új szabályozást is megszavaztatják, amely megváltoztatja a nemzetbiztonsági miniszter és a rendőrfőkapitány közötti hatalmi és erőviszonyokat a rendőrségnél, valamint a Becalel Szmotricsról, a Vallásos Cionizmus párt elnökéről Szmotrics-törvénynek nevezett jogszabályt, amely lehetővé teszi a védelmi minisztérium hatáskörének átadását a telepeseket támogató Szmotricsnak minden ciszjordániai ügyben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.