Netanjahu Joav Galantot kérte fel védelmi miniszterének új kormányába

Joav Galantot kérte fel új kormánya védelmi miniszterének Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerdán

Az új izraeli kormány csütörtökre ígért felesketése előtt Netanjahu megkezdte saját pártjában, a jobboldali Likudban a koalíciós tárgyalások után megmaradt tárcák elosztását.

A védelmi tárcát Joav Galant egykori tábornok kapta, a kulturális minisztérium vezetésével pedig Joav Kist bízta meg a miniszterelnök-jelölt. Amir Ohana volt belbiztonsági miniszter lesz az izraeli parlament (kneszet) elnöke.

A kneszet jelenlegi ideiglenes elnöke, Jariv Levin lemond a házelnökségről, és a Likudtól származó, meg nem nevezett források szerint ő lesz az igazságügyi miniszter.

Az idegenforgalmi tárcát Chajim Kac kapja. Egyelőre nem jelentették be a külügyminiszter személyét, noha – legalábbis az első két évben – Jiszrael Kacot vélik a legvalószínűbb jelöltnek erre a hivatalra.

Juli Edelstein volt egészségügyi miniszter és házelnök ezúttal nem ülhet miniszteri bársonyszékbe, és a párt több törvényhozója, köztük David Amszalem és Dani Dannon is elégedetlenségének adott hangot a szerdai Likud frakcióülésen, mert nem kapták meg a vágyott vezető pozíciókat.

Netanjahu új kormányában várhatóan elsődleges fontosságot kap a ciszjordániai zsidó telepek bővítése az ultranacionalista telepespárttal kötött koalíciós megállapodás részeként.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.