Az izraeli hadsereg tűzharcban megölt két palesztin fegyverest Szamáriában

Izraeli katonák – Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg tűzharcban megölt két palesztin fegyverest hétfőre virradóan Júdea Szamáriában – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja.

A katonák azért hatoltak be éjjel a Dzsenintől északra található Dan palesztin faluba, hogy leromboljanak két házat, amelyekben a hadsereg gyanúja szerint palesztin terroristák rejtőzködtek. A feltételezés szerint ezek a fegyveresek lőtték le szeptember 14-én a szamáriai biztonsági kerítés Dzsalma nevű átkelőhelyénél Bar Falach őrnagyot, a Nahal izraeli elitegység parancsnokhelyettesét.

A két épület üres volt a katonák érkezésekor, megkezdték a lerombolását, de fegyveresek rájuk támadtak: lőttek és gyújtópalackokat dobtak rájuk. Tűzharc tört ki, és palesztin források szerint ebben halt meg a két palesztin: a 22 éves Muhammad Husija és a 25 éves Fuad Abed.

A Fatah palesztin párt fegyveres szervezete, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja közölte, hogy Husija a tagjuk volt, és hogy Abed “kötelessége teljesítése közben halt meg, vérével védte a népét”. A palesztin egészségügyi minisztérium három súlyos sérültről is beszámolt.

- Hirdetés -

Bar Falach szeptemberben Dan faluban szintén tűzpárbajban agyonlőtte a rá támadó palesztin fegyvereseket, Ahmed Abedet és Abdul Rahman Abedet, de maga is belehalt az összecsapásban szerzett sebesülésébe.     

Izrael rendszeresen lerombolja azoknak a palesztinoknak a házát, akiket halálos terrortámadások elkövetésével vádol. Az elrettentő szándékú intézkedés jogosságáról és hatékonyságáról vita folyik az országban, az emberi jogi aktivisták elítélik, mert igazságtalan kollektív büntetésnek tekintik.  

Tavaly tavasszal a palesztin szélsőségesek terrorcselekmények sorozatát indították el izraeliek ellen, és 31 ember halálát okozták. Tavaly több mint 150 palesztin is életét vesztette, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadásokban vagy a biztonsági erőkkel való ciszjordániai összecsapásaikban.

A razziák célja az izraeli hadsereg szerint a fegyveres hálózatok felszámolása és az újabb támadások megakadályozása. Legutóbb 2006-ban halt meg ilyen sok palesztin izraeli katonákkal történt összecsapásokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.