Elhalasztották Netanjahunak az Emírségekbe tervezett látogatását

Itamar Ben-Gvir aláír – Fotó: Wikipedia

Elhalasztották Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett jövő heti látogatását, valamint számos muzulmán ország, köztük Jordánia is tiltakozott Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter kedd reggeli templomhegyi látogatása miatt – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet kedden.

Ben-Gvir templomhegyi látogatása után várhatóan egy későbbi januári időpontra halasztották Netanjahu első, korábban a jövő hétre tervezett külföldi útját az Egyesült Arab Emírségekbe.

A miniszterelnöki hivatal illetékesei tagadták a lapnak, hogy összefüggés lenne Itamar Ben-Gvir kedd reggeli templomhegyi vizitje és az emírségekbeli utazás késlekedése között, szerintük csak logisztikai okok állnak a háttérben.

Az Egyesült Arab Emírségek, mellyel Izrael két éve, az Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait, hivatalos közleményben ítélte el Ben-Gvir körsétáját az Al-Aksza mecset mellett a jeruzsálemi Templomhegyen, és azt követelte Izraeltől, hogy “hagyjon fel a veszélyes provokációkkal”.

Izrael Jordániába akkreditált nagykövetét, Eitan Surkist kedden beszélgetésre rendelték a jordániai külügyminisztériumba. Surkis Ammánban kijelentette, hogy Izrael kötelezi magát a Templomhegyen a vallásszabadság biztosítására és a status quo fenntartására.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság “különleges szerepét” ezen a helyen.

Szaúd-Arábia és Törökország is közleményben ítélte el Izraelt Ben-Gvir Templomhegyen tett vizitje miatt.  

Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete a Twitteren írt üzenetében közölte országa álláspontját: “Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a történelmi status quo támogatása mellett a jeruzsálemi szent helyeken. Fontos, hogy ezeken a helyeken mindenki tartózkodjon az olyan cselekedekektől, amelyek fokozzák a feszültséget.”

“Netanjahu magára nézve kötelezőnek tekinti a templomhegyi status quo változtatás nélküli, szigorúan fenntartását, s nem veti alá magát a Hamász diktátumának. A status quo részeként az elmúlt években már mentek fel a Templomhegyre miniszterek, köztük Gilad Erdan volt belbiztonsági miniszter is” – közölte a miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője a lappal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.