Levin bejelentette az új kormány terveit az izraeli jogrend megváltoztatására

Jariv Levin – Fotó: képernyőkép

Jariv Levin igazságügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette az új Netanjahu-kormány terveit az izraeli jogrend átváltoztatására – írta a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerdán.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben megtartott sajtótájékoztatón Levin ismertette jogi reformjának legfőbb pontjait, melynek több kulcsfontosságú szakasza meggyengíti az igazságszolgáltatási rendszert és csökkenti az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit.

“Elmegyünk szavazni, választani, de időről időre olyan emberek döntenek helyettünk, akiket nem mi választottunk” – támadta beszéde elején Levin a jelenlegi jogrendet.

“A közvéleményből sokan nem hallják saját hangjukat az igazságszolgáltatási rendszerben. Ez nem demokrácia” – indokolta a szerinte szükséges változtatásokat.

“Ma elindítom a kormányzási reform első szakaszát, amelynek célja a demokrácia megerősítése, a kormányzás, az igazságszolgáltatásba vetett bizalom és a három kormányzat közötti egyensúly helyreállítása” – hangoztatta Jariv Levin.

A miniszter a politikusok hatalmának növelését és a bíróságok erejének csökkentését akarja elérni, s ezért oly módon kívánja módosítani a bírákat kiválasztó bizottságot, hogy abban nagyobb befolyáshoz jussanak a politikusok.

Az igazságügyi miniszter célja egy olyan alaptörvény gyors megszövegezése, mely magában foglalja a legfelsőbb bíróság normakontrolljának korlátozását, hogy ne tudjon beleavatkozni a jogalkotási eljárásba, amennyiben legalább 61 törvényhozó elutasíthatja a bíróság beavatkozását.

Ez az új alaptörvény csak akkor tenné lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítsen egy jogszerűtlennek, alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal ellenesnek minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így.

Levin úgy is korlátozni akarja a bíróság esetleges beavatkozását a kormány és a kneszet döntéseibe, hogy csökkenti az olyan indoklás lehetőségét, mely szerint egy adott jogszabály nem felel meg az “ésszerűség”, a “jóhiszeműség” vagy az “arányosság” követelményének.

Az új igazságügyi miniszter szerint a legfelsőbb bíróságnak elsősorban vitákkal, valamint büntető- és polgári jogi fellebbezésekkel kell foglalkoznia.

Jair Lapid, az ellenzéki centrista Van Jövő párt elnöke bejelentette, hogy a jelenlegi kormány ezen jogi intézkedéseit visszavonják azon a napon, amelyen pártja visszatér a kormányzásba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.