Meghalt egy tizenéves palesztin egy izraeli katonákkal vívott összecsapásban Szamáriában

Meghalt egy tizenéves palesztin egy izraeli katonákkal vívott összecsapásban Szamáriában

Meghalt egy 16 éves palesztin fiatal egy izraeli katonákkal vívott összecsapásban csütörtök hajnalban egy nabluszi menekülttáborban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

A 16 éves Amer Abu Zajtunt a palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint fejbe lőtték az izraeli csapatokkal vívott heves fegyveres tűzharcban, melyet csütörtök hajnalban az Oroszlán Barlangja nevű palesztin fegyveres szervezet tagjai folytattak az izraeli kommandósokkal Nabluszban, a Balata menekülttáborban.

Abu Zajtun korábban képeket tett közzé a Facebookon, melyeken géppuskával látható, ezzel jelezte kötődését a helyi fegyveres csoporthoz.

Az izraeli hadsereg szerint a csapatok tömeges tűz alá kerültek, amikor a menekülttáborban letartóztattak két, terrorgyanú miatt körözött embert. A katonák viszonozták tüzet.

A katonai szóvivő jelentése szerint a szerdáról csütörtökre virradó éjjeli razziákon Júdea Szamáriában további 12 palesztint tartóztattak le, lefoglaltak több lőfegyvert, és máshol is voltak erőszakos incidensek.

Tavaly tavasszal a palesztin szélsőségesek terrorcselekmények sorozatát indították el izraeliek ellen, és 31 ember halálát okozták. Tavaly több mint 170 palesztin is életét vesztette, idén már négy halottat számolnak. Sokan – de nem mindegyikük – támadásokban vagy a biztonsági erőkkel való ciszjordániai összecsapásaikban vesztették életüket.

A razziák célja az izraeli hadsereg szerint a fegyveres hálózatok felszámolása és az újabb támadások megakadályozása. Legutóbb 2006-ban halt meg 2022-höz hasonlóan sok palesztin izraeli katonákkal vívott összecsapásokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.