Harminc év után távozik a berlini operaház éléről a betegeskedő Daniel Barenboim

Daniel Barenboim 2015-ben – Fotó: Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires / Wikipedia

Bejelentette lemondását a Berlini Állami Opera (Berliner Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatói tisztségéről a hosszabb ideje betegeskedő Daniel Barenboim.

A 80 éves izraeli-argentin karmester pénteken közleményben tudatta, hogy január 31-i hatállyal megválik tisztségétől, mert az elmúlt évben jelentősen romlott egészségi állapota, és már nem képes „arra a teljesítményre, amelyet joggal elvárnak egy főzeneigazgatótól”.

Berlin kulturális szenátora, Klaus Lederer megértéssel fogadta Barenboim „legnagyobb tiszteletet érdemlő” lépését, szerinte a világhírű karmester „a helyes döntést” hozta meg, amely a Staatsoper és zenekara, a Staatskapelle érdekeit helyezi előtérbe.

A sztármuzsikus a múlt év vége felé több fellépését is lemondta neurológiai betegségére hivatkozva, és hosszabb szünet után szilveszter napján lépett újra pódiumra, amikor Beethoven IX. szimfóniáját dirigálta.

Barenboim november 15-én töltötte be 80. életévét. Októberben jelentette be, hogy „súlyos neurológiai betegséget diagnosztizáltak nála”, ezért a jövőben kénytelen az egészségére koncentrálni. Februárban gerincműtéten esett át.

A főzeneigazgató betegsége miatt a berlini operaház kénytelen volt lemondani azt a koncertet is, amelyet Barenboim 80. születésnapja alkalmából tartottak volna, és amelyen a dirigens zongorázott volna. Barenboim 30 éve áll a legrangosabb berlini operaház élén, kinevezése 2027-ig szólt. A Staatskapelle Berlin, az operaház zenekara „örökös vezető karmesterévé” nyilvánította a karmestert, a világ egyik leghíresebb klasszikus zenészét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.