A kormány visszavonta a palesztin külügyminiszter izraeli beutazási engedélyét

Fotó: GPO

Az izraeli kormány visszavonta Rijád al-Malki palesztin külügyminisztertől izraeli beutazási és a szabad mozgást biztosító engedélyét büntetésből amiatt, hogy a Palesztin Hatóság a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult Ciszjordánia státusával kapcsolatban – jelentette a Haaretz című újság hírportálja vasárnap.

Rijád al-Malki minisztert vasárnap délelőtt tájékoztatták arról, hogy az izraeli kormány hétvégi döntése értelmében már nem érvényes a Palesztin Hatóság (PH) területén és Izraelben számára szabad mozgást biztosító utazási engedélye.

Al-Malki vasárnap reggel, Brazíliában tett hivatalos látogatása után Jordániából Ciszjordániába (Júdea Szamária) érkezett, ahol arról tájékoztatták, hogy utazási engedélye már nem érvényes.

“A jogosultság megtagadása durván sérti az Izrael és a PH közötti megállapodásokat, és célja annak bizonyítása, hogy Izrael úgy gondolja: fennhatósága van a megszállt területek fölött” – közölte a lappal Ahmed al-Deek, a miniszter politikai tanácsadója.

“E lépés hatására nem változnak meg a PH vagy a külügyminiszter tervei, még akkor sem, ha Izrael akadályozza a mozgását az Izrael és Ciszjordánia közötti átkelőhelyeken” – tette hozzá Al-Deek.

“Izraelt kell megbüntetni a nemzetközi jog megsértése miatt” – jelentette ki közleményben a Palesztin Hatóság, amely szintén elítélte az engedély bevonását.

Az engedély, amelytől megfosztották a külügyminisztert, lehetővé tette számára a szabad utazást Ciszjordánia egész területén és az ellenőrzőpontokon át, palesztin rendszámú járművel beléphetett vele Izrael 1967 előtti területére, külföldre repülhetett vele a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről, és biztosította az átjutást az Allenby-hídon Ciszjordániából Jordániába vagy vissza.

A palesztin külügyminiszter megfosztása eddigi engedélyétől része volt az új izraeli biztonsági kabinet első, pénteki döntésének, amelyben szankciócsomagot állítottak össze a palesztin vezetőkkel szemben. Azért büntetik őket, mert december végén, egy nappal a hatodik Netanjahu-kormány eskütétele után az ENSZ Közgyűlése megszavazta azt a palesztin javaslatot, amelynek értelmében a testület szakvéleményt kér a hágai Nemzetközi Bíróságtól arról, hogy Izrael de facto annektálta-e már az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániát.

A megtorlás részeként az izraeli miniszterek büntetőintézkedéseket vezettek be azon magas rangú palesztin tisztségviselőkkel szemben, akik népszerűsítették az ENSZ-ben a palesztin kérést. Emellett pénzügyi retorziókat szabtak meg a PH-val szemben, befagyasztották a palesztinok építési terveinek jóváhagyását az 1994-es oslói egyezményben C, vagyis izraeli közigazgatási és biztonsági felügyelet alattinak minősített zónában, és eldöntötték, hogy fellépnek azon szervezetek ellen, amelyek “terrorista, vagy bármilyen ellenséges tevékenységet folytatnak Izrael ellen”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.