Azt írja az újság… avagy ki szennyezi a környezetet?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eternamente Melocotóna🍑 (@melocotona_reyes) on

Azt írja az újság… hogy Tatiana Reyes nemrég meglátogatott Kolumbiában a Paramo de Santurban természetvédelmi területen egy vízesést. Ez még nem is lett volna olyan érdekes, de Tatiana különleges hobbija nem más, mint az, hogy meztelenül fényképezkedjen szép természeti környezetben. Erről az Instagram fiókja is tanúskodik, melynek már közel harmincezer követője van. Ám az itt készült képei felháborodást keltettek, mivel a helyszínen tilos a vízbe belépni, hogy megelőzzék a szennyeződéseket. A hely tisztaságáért felelős Cesar Rodriguez szerint: “Elítéljük ezt az esetet, mert ezek Santander megye minden lakosa számára szent földek. Ez a cselekedet a természeti világ iránti tisztelet semmibevételéről tanúskodik”.

Az Instagramon közzétett válaszában Tatiana Reyes elmondja, hogy csak öt percig tartózkodott meztelenül a vízben, amíg a fényképek elkészültek, és ez nyilván nem okozhatott semmi bajt. Tatiana szerint az őt kritizálók egyszerűen képtelenek elviselni a művészi aktokat, és büntetést akarnak kiszabni rá.

Ugyanakkor más, sokkal veszedelmesebb események is érintik a Paramo de Santurban természetvédelmi területet, mely mintegy kétmillió ember vízellátásának a forrása. A kanadai Eco Oro bányásztársaság (melynek weblapja nem is létezik) már 1994 óta szeretné megvalósítani az Angostura projektet mely ezen a természetvédelmi területen működő arany- és ezüstbányákat foglal magában. Az akkori kolumbiai elnök, Alvaro Uribe engedélyezte, hogy külföldi bányászati vállalkozások korlátozott, kutatási engedélyeket kapjanak. Az Eco Oro az évek során mintegy 250 millió dollárt fektetett a kutatásokba.

A helyi lakosok, a környezetvédők és a civil egyesületek küzdelme a természet megvédésére fokozatosan eredményre vezetett, és végül 2016-ban a Kolumbiai Alkotmánybíróság illegálisnak nyilvánította a bányászatot Paramo de Santurban természetvédelmi területen.

Ám az Eco Oro nem nyugodott ebbe bele, és 2018-ban 764 millió dolláros kártérítési igényt nyújtott be a Világbank ilyen ügyekre szakosodott döntőbíróságához. A fő érvük az, hogy Kolumbia megsértette a Kanada és Kolumbia közötti szabad-kereskedelmi megállapodást.

Az ügy jelenleg is folyik, és reméljük, hogy a vízeséseket inkább kedves, akár meztelen lányok látogatják majd, és nem mérgező ipari anyagok.

Az ideillő recept nyilván a Meztelen gyümölcsös torta.

Meztelen gyümölcsös torta – fotó: pixabay

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 7 db tojás
  • 5 dkg kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg túró
  • 5 dl tejszín
  • 1 teáskanál citromlé
  • 8 dkg cukor

A tetejére:

  • 35 dkg bogyós gyümölcs

Elkészítés:

  1. A puha, szobahőmérsékletű vajat krémesre keverjük a porcukorral, a vaníliával, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd több részletben, fakanállal a masszába forgatjuk.
  3. A tésztát három részre osztjuk, és megsütjük, egyesével 18-20 centi átmérőjű tortaformában, 170 fokon, körülbelül 35 perc alatt.
  4. A krémhez a túrót villával alaposan átnyomkodjuk, és hozzákeverjük a mascarponét.
  5. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd a kemény habbá vert tejszínt.
  6. Megtöltjük vele a kihűlt piskótalapokat. Az oldalára nem kell krém.
  7. A tetejét a bogyós gyümölcsökkel díszítjük

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.