Több ezer éves kőhorgonyokra bukkant egy úszócsoport

Az egyik kőhorgony a tenger fenekén – Fotó: Izraeli Régészeti Hatóság

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) hétfőn bejelentést kapott egy úszócsoporttól a Haifa partjainál lévő Hof Hakarmelről, miszerint nem mindennapi hobbijuk gyakorlása során egy szokatlan leletre bukkantak a tengerben.

Azok számára, akik nem ismerik – ezek az úszócsoportok a nyílt tengeri úszásra specializálódtak. Ez egy meglehetősen kihívásokkal teli tevékenység, ami a koronavírus napjaiban lendült fel, amikor a strandokat lezárták a látogatók elől, s az úszók a tengerben találtak maguknak “medencét”.

De térjünk vissza a történetünkhöz:
A csoport tagjai a közelmúltban az országot sújtó hűvös és viharos időjárás ellenére rutinszerű reggeli úszásra indultak. Hirtelen három meglehetősen nagy kőre lettek figyelmesek, amelyeknek a végeit emberkéz készítette, mesterségesen megmunkált tárgyaknak tűntek.

Kíváncsiak voltak, lefényképezték a leleteket, dokumentálták a helyüket, és felvették a kapcsolatot az IAA tengeri részlegével.

A régészek megvizsgálták, és kiderült, hogy ezek kőből készült horgonyok, amelyeket a késő bronzkorban csónakok és hajók kikötésére és rögzítésére használtak. A leletek i.e. 2100-2500-ból származnak.

„Elképzelhető, hogy a horgonyokat a későbbiekben is használták” – mondta Kobi Sharvit, a részleg igazgatója. „A lelet fő jellemzője a háromszögletű forma és az egyik csúcsánál egy viszonylag nagy, a kőhorgony közepéig szűkülő kúpos lyuk, amelyet a kő mindkét oldalára véstek.”

A Karmel-hegy tengerpartja mentén sok kőhorgonyra bukkantak, néhányukra több más, lenyűgöző régészeti leletanyaggal együtt. A víz alatti leleteket gyorsan elfedi a homok, ezért fontos gyors bejelentésük és dokumentálásuk. „A mi esetünkben csak az úszók részletes leírásának köszönhetően tudtuk megtalálni kutatásuk érdekében a leleteket a tengerben.”

Az utóbbi években a hobbiúszás elterjedésével számos úszócsoport működik a tengerpartok mentén, és az aktivitás növekedésével megszaporodtak az ősi leletek felfedezéséről szóló hírek is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Régészeti Hatóság