Csaknem 4000 éves, rejtélyes építményt tártak fel Észak-Izraelben

Légifelvétel az észak-izraeli Tel-Simron ásatásról 2023-ban – Fotó: Eyecon

Csaknem 4000 éves, rejtélyes szakrális építményt tártak fel Észak-Izraelben a régészek – jelentette a Haaretz című újság hírportálja csütörtökön.

A tökéletes épségben megmaradt, vályogtégla boltozatot is tartalmazó különleges leletre Észak-Izraelben, a Jezréel völgyben lévő Tel-Simron nevű ásatási domb tetején bukkantak.

A bronzkori akropoliszt, vagyis dombtetőn lévő szakrális szerkezetet négy méter vastag vályogtégla fallal építették, de nem volt benne terem vagy nagyobb tér, hanem csak a hegy gyomrába vezető szűk, majd kiszélesedő folyosó. A folyosó végét egyelőre nem tudták feltárni, mert attól tartanak, a további ásatások miatt beomolhatnak az eddig felszínre került részek.

A vályogtégla boltozat dekoratív krétacsíkozása – Fotó: Eyecon

A folyosót hordalék temette be, ezért teljes épségében megmaradt a tetőszerkezete, a kánaáni boltív. A régészek egyelőre nem tudják, milyen célt szolgált az épület.

A térségben található Megiddóhoz hasonló Tel Simront eddig kevésbé kutatták a szakemberek, mert nem fontos szereplője a Bibliának, noha Józsué könyve megemlíti a honfoglaló izraelita törzsek egyik hódításaként.

A város mintegy 4000 éve, a középső bronzkorban élhette virágkorát, amikor jelentős kánaáni település volt, amely az egész dombot elfoglalta, hatalmas sáncokkal védték oldalait, tetején a mostanában feltárt hatalmas akropolisz állt.

Légifelvétel a Tel-Simron ásatásról 2023-ban – Fotó: Eyecon

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.