Izraeli legfelsőbb bíróság: Arie Deri nem maradhat miniszter

Arie Deri a lakásában a bírói döntés után – Fotó: Sasz párt

Az izraeli legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a keleti ultraortodoxok Sasz pártot vezető Arie Deri nem maradhat miniszter, mert tavaly az adójogszabályok megsértéséért elítélték, és a felfüggesztett büntetést jelenleg is tölti – jelentette szerdán az izraeli katonai rádió szerdán.

Az izraeli alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság 10:1 arányban döntött így. A bírósághoz a politikus kinevezése miatt több civil szervezet nyújtott be petíciót.          

“Az ellene szóló számos elmarasztaló ítélet miatt a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a kormányban miniszterként betöltött tisztsége súlyos károkat okozna a kormányhivatalok tekintélyének és státuszának, valamint a kormányzati tisztakezűség elvének, amely kötelező a választott tisztségviselők esetében” – írta végzésében Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke.

“Ez már nem egy olyan kinevezés, amely nem az ésszerűség határán van, hanem egyértelműen átlépi ezt a határt, rendkívüli mértékben sérti az ésszerűség elvét ” – vélekedett Izrael legfőbb jogi grémiumának elnöke.

“A legfelsőbb bíróság, amely azt állítja, hogy törődik a kisebbségekkel, ma a szemétbe dobta a hátrányos helyzetűeket képviselő Sasz mozgalom 400 ezer szavazójának hangját és szavazatát”- közölte a Sasz párt a döntés után.

„A petíció benyújtói üdvözlik a bíróság döntését Deri kinevezésének érvénytelenségéről. A bíróság ma egyértelmű üzenetet küldött, hogy bűnöző nem tölthet be miniszteri tisztséget. A legfőbb bírák elfogadták álláspontunkat, miszerint rendkívül ésszerűtlen a kinevezése egy olyan háromszor elítélt személynek, aki félrevezette a bíróságot, amikor azt vállalta, hogy nem tér vissza a közéletbe. Nincs helye elítélt bűnözőknek a kormány asztala körül” – üdvözölte a határozatot a legfelsőbb bírósághoz a Deri kinevezése elleni petíciót benyújtó „Demokrácia Erődje” nevű csoportot vezető Dafna Holtz-Lefner ügyvédnő.

Deri kinevezése érdekében még a koalíció felesketése előtt a százhúsz tagú izraeli parlamentben 64 mandátumos többséggel rendelkező koalíciós pártok megszavaztak egy olyan alaptörvény-módosítást, miszerint csakis a tényleges börtönbüntetésre ítéltek nem lehetnek miniszterek, a felfüggesztett büntetésekre ez a szabály ezentúl nem vonatkozik.

A bírósági határozatra reagálva Jair Lapid, az ellenzék és a centrista Van Jövő párt vezére azt mondta: “ha Arie Derit nem rúgják ki, akkor az izraeli kormány megszegi a törvényt. Az a kormány, amely nem tartja be a törvényt, illegális kormány. Nem követelheti meg többé, hogy az állampolgárok engedelmeskedjenek a törvénynek.”

“Ha Arie Derit nem menesztik, akkor Izrael példátlan alkotmányos válságba kerül, többé nem lesz demokrácia és nem lesz jogállam” – tette hozzá Lapid.

“A legfelsőbb bíróság, amely azt állítja, hogy törődik a kisebbségekkel, ma a szemétbe dobta a hátrányos helyzetűeket képviselő Sasz mozgalom 400 ezer szavazójának szavazatát” – jelentette ki ezzel szemben a Sasz párt a döntés után.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hatodik kormányában Arie Deri jelenlegi miniszterelnök-helyettes, egészségügyi és belügyminiszter, s a koalíciós megállapodások szerint két év múlva rotációval átvenné a pénzügyminiszteri tárcát a belügyi helyett. A korábban megvesztegetésért már tényleges börtönbüntetésre ítélt, s azt letöltött politikust mintegy egy évvel ezelőtt adócsalási ügyben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.