Netanjahu menesztette az adóügyi bűncselekményért elítélt minisztert

Netanjahu és Deri a kormányülésen, ma reggel – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve, menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arie Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről – jelentette a helyi média vasárnap az aznapi kormányülésről beszámolva.

Netanjahu az ülésen “fájó szívvel” adta át Derinek az őt menesztéséről értesítő levelet, melyben hosszan méltatta munkásságát, és sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely szerinte “nem veszi figyelembe a nép akaratát.”

Deri válaszában közölte, hogy továbbra is pártja, a keleti származású ultraortodoxokat tömörítő Sasz élén marad, és részt kíván venni a koalíciós frakcióvezetők megbeszélésein.

A Jediot Aharonot című újság hírportáljának, a Ynetnek az értesülése szerint Arie Deri abban állapodott meg Benjamin Netanjahuval, hogy időlegesen a párt más miniszterei, Jakov Mergi, Joav Bencur, Michael Malchieli vagy Haim Biton veszik át tőle az egészségügyi és a belügyi tárcát. Később terveik szerint Deri visszakapja azokat, miután ennek érdekében megváltoztatták a jogrendszert, a törvényeket.

A Sasz párt vezetője ugyanakkor megtartotta miniszterelnök-helyettesi címét – erősítette meg szóvivője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak. Röviddel Deri menesztése után Netanjahu miniszterelnök elhagyta a kormány ülését, és azt Deri vezette helyette tovább.

A Sasz párt vezetőjének menesztésével Benjamin Netanjahu az izraeli legfelsőbb bíróság múlt szerdai döntését hajtotta végre, amely szerint Arie Deri nem szolgálhat miniszterként, miután tavaly év elején adóügyi bűncselekmény nyomán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság akkor azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfőhelyettes tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna.

A kormány vasárnapi ülésén nem jelentek meg a koalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű jobboldali, a ciszjordániai telepeseket támogató párt politikusai. Távollétükkel az ellen tiltakoztak, hogy az izraeli hadsereg pénteken lerombolt egy – néhány órával korábban létrehozott – törvénytelen “telepkezdeményt” Júdea Szamáriában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.