A legfelsőbb bíróság elnöknője a jogrendet átalakító, rendszervátló törvénykezés leállítását kérte a kompromisszumos tárgyalások idejére, Netanjahu nemet mondott

Ester Hayut, a legfelsőbb bíróság elnöke, azt követelte Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől, hogy fagyasszon be minden erőfeszítést az igazságszolgáltatás radikális átalakítására, amíg Yichak Herzog államfő javaslata szerint közvetítőkkel kompromisszumos tárgyalásokat vezet. A kérést Jariv Levin igazságügyi miniszter és Netanjahu kormányfő elutasította – jelentette az izraeli 13-as csatorna.

Levin indítványai korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság törvények és kormányhatározatok megsemmisítési jogát, amennyiben azok ellentétesek az alkotmányos, és az emberi jogokkal, vagy a korábbi törvényekkel. 61 képviselő a 120 tagú kneszetből elutasíthatná az alkotmánybíróságként is működő, alkotmányos felügyeletet gyakorló bíróság kifogásait.

A változtatások teljes ellenőrzést adnának a kormánynak nem csak bármilyen, akár a kisebbségek jogait súlyosan sértő törvények meghozatalához, hanem a bírák kiválasztása felett is, emellett megakadályoznák, hogy a bíróság az „ésszerűség” tesztjét alkalmazza a kormányzati szervek határozatainak megítélésére, és lehetővé tenné a miniszterek számára, hogy saját jogi tanácsadóikat nevezzék ki, ahelyett, hogy az Igazságügyi Minisztérium égisze alatt működő tanácsadóktól kapnának a törvényességet ellenőrző tanácsot.

A törvényhozói cunamiban a 64 mandátummal rendelkező koalíciós pártok azóta számos más javaslatot is előkészítenek. Többek közt a Sasz párt egy olyan törvényt szeretne elfogadtatni, hogy a Legfelsőbb Bíróság ne szólhasson bele a törvényekkel szembeni miniszterei kinevezésekbe, így Netanjahu kinevezhetné miniszternek akár a lovát, mint Caligula tette, vagy feleségét védelmi miniszternek, fiát médiaminiszternek, vagy akár bíróságon elítélt embereket, mint ahogy Arie Derit is újra miniszterré tehetné.

Emellett a tiltakozások miatt korlátozni tervezik a sztrájkjogot, és bejelentették, hogy a Levin-féle törvények egy hosszabb csomag első részét jelentik, még három újabb törvénykezési csomagot akarnak keresztülvinni többségükkel a kneszeten. Továbbá bejelentették, hogy a nagy sikerű, magas színvonalú közszolgálati műsorszolgáltatót, a Kan 11-t is meg kívánják szüntetni a “minek adjunk pénzt erre, ha nem mi mondjuk meg, mit közvetítsen” indoka miatt.

A javasolt radikális átalakítás bírálói szerint a változtatások legyengítenék a bíróságokat, védtelenül hagynák a kisebbségeket, és túl sok hatalmat koncentrálnának a kormánykoalíció kezében. A támogatók szerint a jelenlegi rendszer túl nagy hatalmat ad a meg nem választott bíróknak és ügyvédeknek a választott tisztségviselők felett. (Emlékeztető: Hitler Németországában többség-meghozta törvények voltak, a többség uralma a demokráciának csak egyik része, fékek és ellensúlyok, a kisebbségek védelme nélkül nem lehet demokratikus hatalomgyakorlás.)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.