300000 ember az izraeli rendszerváltás ellen

A legújabb adatok szerint mintegy háromszázezer ember gyűlt össze Jeruzsálemben hétfőn egy országos sztrájk keretében, hogy tiltakozzanak a kormány azon terve ellen, hogy radikális, átfogó változásokat kényszerítenek ki az igazságszolgáltatásban.

A pályaudvarok országszerte zsúfolásig megteltek, amikor a demonstrálók megpróbáltak a fővárosba jutni. Az Izraeli Vasút megsokszorozta a Jeruzsálembe indított vonatok számát, de a busztársaságok – a közlekedési miniszter nyilatkozatának megfelelően – a tüntető tömegek ellenére sem növelték a járatok számát, ezért nagy volt a zsúfoltság.

Fotó: Izraelinfo

Sokezren indultak el Jeruzsálembe saját autóikkal, a város főbb bejáratai bedugultak.

Fotó: Izraelinfo

Startup vállalatok, ügyvédi irodák és más magánszektorbeli cégek százai engedélyezték alkalmazottjaiknak, hogy csatlakozzanak az országos sztrájkhoz, sokan buszokkal szállították a dolgozókat a fővárosba. Latrunból több száz autóból álló tiltakozó konvoj indult, akik Jeruszálem-közeli autóutakon vonultak. Legtöbben a forgalmi korlátozások és a nagyszámú tüntetők miatt el sem jutottak a tüntetés helyszínére. Országszerte tartottak helyi tiltakozó megmozdulásokat is, az országutak hídjain zászlókkal, sípszóval biztatták a Jeruzsálembe tartókat.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Egy csoport a Nyugati Falnál gyűlt össze egy rövid imára, mielőtt elindultak a Kneszet felé. A néhány tucat demonstráló imákat mondott – köztük az Izrael Államért mondott imát –, énekelt és izraeli valamint szivárványos zászlókat lengetett.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo
Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Több ezer orvos és mentálhigiénés szakember is csatlakozott a sztrájkhoz. A közszférát képviselő szakszervezet hivatalosan nem foglalt állást.

Szülők és diákok ezrei vonultak fel Tel-Avivban, és több órára elzárták a város fontosabb főútjait. Több tucat általános iskola igazgatója megengedte a tanulóknak és a tanároknak is, hogy sztrájkoljanak.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

A Kneszet előtt felállított színpad előtt több tízezer ember tüntetett izraeli zászlókkal, transzparensekkel. Annak ellenére, hogy munkanap volt, és a demonstrálók saját szabadságuk számlájára voltak kénytelenek felhagyni a munkával, órákon keresztül özönlöttek az emberek – egyesek már hazafelé tartottak, mások még akkor érkeztek a tüntetés helyszínére.

Fotó: frankpeti / Izraelinfo

Jair Lapid, az ellenzék vezetője a jeruzsálemi tüntetőkhöz fordulva kijelentette: „nem maradunk csendben, mert ezek elpusztítanak mindent, ami számunkra értékes és szent”.

Jair Lapid – Fotó: Fenyves Gabriella / Izraelinfo

„A Kneszetben hallanak minket, most rájönnek, hogy nem vagyunk hajlandóak azt a játékot játszani, amit elterveztek. Nem csak azért vagyunk itt, hogy adót fizessünk” – mondta Lapid, a jobboldali, szélsőjobboldali és ultra-ortodox (haredi) pártokból álló keményvonalas kormányhoz fordulva. „Az utcán fogunk harcolni, és addig harcolunk, amíg győzünk” – tette hozzá.

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor párt vezetője azt mondta a tüntetőknek, hogy „nem hagyjuk, hogy a társadalom belülről összedőljön. Netanjahu, ti tönkreteszitek azt. Nem te vagy a nemzet, és veszélyezteted a nemzetet” – hangsúlyozta.

Beni Ganz – Fotó: Fenyves Gabriella / Izraelinfo

„Ne add fel – folytasd, folytasd, folytasd. Nincs más választásunk és nincs más országunk” – mondta Ganz a tüntetőknek, egy népszerű tiltakozó dal egyik sorával zárva. Ugyanezt a dalt a nap elején az ellenzéki képviselők énekelték el a Kneszet-bizottság rosszindulatú ülésén a törvényhozás előmozdításáról.

Netanjahu Tel-Avivban tartózkodott a tüntetések alatt, és az állami költségvetésről tárgyalt.

Eközben Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke megismételte, hogy ellenzi a tárgyalásokat a koalícióval a kormány az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló javaslatairól. „Sajnos a ‘tárgyalások’ szó csapda” – mondta a cionista ellenzéki pártok vezetői által tartott közös sajtótájékoztatón. Michaeli azzal vádolta a koalíciót, hogy megpróbálja elhallgattatni a reformterv ellen tiltakozó ezreket azzal, hogy a tárgyalás szót hamis csábításként használja.

Merav Michaeli –Fotó: Gergely Hanna / Izraelinfo

Megígérte, hogy kiterjeszti a tiltakozásokat, amíg az „igazságosság” nem biztosított, és hozzátette, hogy „nem hagyjuk, hogy elvegyék a demokráciánkat”. A jeruzsálemi tüntetések és a más városokban egyidejűleg zajló tiltakozások egybeestek a jogszabály első bizottsági szavazási fordulójával egy viharos ülésen, amely során számos ellenzéki képviselőt fizikailag eltávolítottak a teremből.

Videó: frankpeti / Izraelinfo

A testület egy nappal azután terjesztette elő a jogszabályt, hogy Isaac Herzog elnök ritka megfontolást és kompromisszumot kért a felektől, és ötpontos javaslatot tett az igazságügyi átalakításról szóló tárgyalásokra.

Herzog televíziós beszédében arra figyelmeztetett, hogy az ország a „társadalmi és alkotmányos összeomlás” szélén áll, és mindkét oldal támogatóit arra buzdította, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, különösen a köztisztviselők és a választott tisztviselők ellen.

Mose Jaalon volt védelmi miniszter és a tiltakozás vezetője a maga részéről elmondta, hogy Herzog kompromisszumos javaslatát „kiábrándítónak” találta.

Pillanatokkal azelőtt, hogy színpadra lépett volna, hogy felszólaljon a jeruzsálemi tüntetés ellen, Jaalon azt mondta a The Times of Israelnek, hogy Herzog vasárnap esti beszéde nem erősítette a beszélgetést Izrael Függetlenségi Nyilatkozatának alapelveihez.

„Csalódás volt. Azt hiszem, az elnöknek… azt kell mondania, hogy a mi vezérelvünk a Függetlenségi Nyilatkozat.” Jaaalon azt is kijelentette, hogy a koalícióval való tárgyalások ellen tiltakozik, ami szerinte “lecsapta őket [az ellenzéki vezetőket]”.

Fotó: Izraelinfo

A Jariv Levin igazságügyi miniszter által előterjesztett és Netanjahu által támogatott jogi átalakítás teljes ellenőrzést biztosítana a kormánynak a bírák kinevezése felett, beleértve a Legfelsőbb Bíróságot is, súlyosan korlátozná a Legfelsőbb Bíróság azon képességét, hogy megsemmisítse a jogszabályokat, és lehetővé tenné a Kneszet számára -törvényalkotást a bíróságnak sikerül megsemmisítenie mindössze 61 képviselő egyszerű többségével.

A kritikusok szerint más tervezett törvényhozás mellett az átfogó reformok aláásnák Izrael demokratikus jellegét azáltal, hogy felborítanák a fékek és ellensúlyok rendszerét, szinte minden hatalmat a végrehajtó hatalomra ruháznának, az egyéni jogokat és a kisebbségeket pedig védtelenül hagynák.

Videó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.