A rendszerváltás ellen tiltakozó aktivisták elloptak egy tankot a Golán-fennsíkon

Az ellopott tank – Fotó: Rendőrségi szóvivő

Két rendszerváltás ellen tiltakozó aktivista ma (csütörtökön) ellopott egy tankot Tel Szaki emlékhelyről a Golán-fennsíkon. A két egykori páncélos harcos egy szállító járművel vonszolták el a harckocsit, majd a rendőrök megállították őket körülbelül 40 km távolságra, Gadot kibuc közelében. A „Demokrácia” feliratot festették a tankra, és ráakasztották a Függetlenségi Nyilatkozat hatalmas mását

A rendőrség őrizetbe vette a két férfit, egy 68 éves lakost Beit Alfa kibucból, aki a teherszállítót vezette, és egy 67 éves javnei lakost, aki segített neki. A tank megállításának helyén, a Bnot Jaakov híd közelében a környék lakói gyülekeztek, és elkezdték aláírni a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A harckocsi elemelésében részt vevő egyik aktivista, akit nem vettek őrizetbe nyomozás céljából, Rafi Noj tartalékos alezredes, a páncélos 7. dandár egykori parancsnoka. “Nem loptunk tankot, hanem elszállítottunk egy egy használhatatlan harckocsit, tiltakozásul az országban zajló rendszerváltás ellen” – mondta.

“Ez a tank már 50 éve áll, mint több tucat másik harckocsi a Golán-fennsíkon. Már nincs hasznuk, senkinek sincs szüksége rájuk. Már nem is tartoznak senkihez, hisz a hadsereg is eltávolította a védelmét. Elmagyaráztuk a rendőrségnek, hogy mi nem loptuk el a tankot, de ők ragaszkodtak a saját változatukhoz.”

- Hirdetés -

Noj és barátai, akik a jom kippuri háborúban harcoltak, azt tervezték, hogy a harckocsi által vezetett járműkonvojt indítanak, tiltakozásul a rendszerváltás terve ellen. Azt feltételezik, hogy “felülről is volt politikai nyomás ennek megakadályozására”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.