Az izraeli parlament első olvasatban megszavazta az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit

Az izraeli parlament első olvasatban éjszaka megszavazta az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

A százhúsz tagú izraeli parlament, a kneszet 63, a kormánykoalíciót támogató törvényhozója szavazta meg a változtatásokat 47 ellenszavazat mellett. Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja kivonult a voksolásról.

“Azért hagytuk el a plenáris üléstermet, hogy ne legyünk partnerek, és ne legitimáljuk a legillegitimebb törvényekről történő szavazást. Azt gondoljuk, hogy az – akár az indítványok elleni – szavazás egy illegitim folyamat legitimációja” – indokolta Liberman távolmaradásukat.

A változtatások a kormányzó politikusok alá rendelik a bíróságokat, ugyanis az alaptörvény igazságszolgáltatásról szóló részének módosításával átalakítják a bírákat kiválasztó bizottságokat. Ezentúl a koalíció ellenőrzi őket, ugyanis a kilenc bizottsági tagból ötről ők döntenek. A változtatások bírálói szerint ezentúl ezért politikai alapon nevezik ki majd a bírókat, és ezzel szerintük a bíróság elveszíti függetlenségét.

Jelenleg – a változtatások előtt – a kilenctagú bíróválasztó grémiumban az igazságügyi miniszter, a kormány egy másik minisztere, a kneszetben megválasztott két honatya, valamint az ügyvédi kamara két, titkos szavazással megválasztott tagja vesz részt, valamint a legfelsőbb bíróság elnöke és két további bírája.

Emellett a szintén megszavazott másik alaptörvény-módosítás azt akadályozza meg, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beleavatkozhasson az alaptörvények átalakításába, alkotmányossági, törvényességi kontrollt gyakorolhasson felettük.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök “nagy éjszakának és nagy napnak” nevezte a történteket, s a jobboldali-vallásos koalíció vezetői, valamint a jobboldali Likud párthoz tartozó házelnök is üdvözölte a szavazás eredményét.

Az ellenzék vezető politikusai ugyanakkor elítélték az első olvasatban megszavazott, és jogerőre emeléséig még két olvasatban megszavazásra váró indítványokat. “A történelem elítéli önöket ezért az éjszakáért. A demokráciát ért károkért, a gazdasági károkért, a biztonságban okozott kárért, mert megosztják Izrael népét, és ez egyszerűen nem érdekli Önöket” – fordult a szavazás után a koalíció politikusaihoz a centrista Van Jövő pártot és az ellenzéket vezető Jair Lapid.

A törvények elleni demonstrációkat szervező tömegmozgalmak vezetői közös közleményben jelentették ki, hogy a következő napokban és hetekben folytatják és fokozzák tiltakozó akcióikat.

Hétfőn, a szavazás előtt, sok tízezren tüntettek országszerte és a Kneszetnél a változtatások ellen, s több tízezres tiltakozó menet járta körbe izraeli zászlókkal a törvényhozás épületét, miközben azt skandálták, hogy “demokráciát”.

A közszolgálati rádió kedd reggeli műsora arról számolt be, hogy az izraeli Demokrácia Intézett friss felmérése szerint a kormánykoalíciót vezető Likud párt szavazóinak körében sincs többsége a megszavazott változásoknak. Negyven százalékuk ellenzi, valamint negyven százalékuk támogatja azt, sőt a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionizmus pártban is egyenlő arányban támogatják és ellenzik az új törvényeket, ott 38-38 százalékban. Eközben a felmérés szerint Izrael teljes lakosságának 63 százaléka szeretné megőrizni a bírók kinevezésének eddigi rendszerét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.