Tíz palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában

Kilenc palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott összecsapásban Ciszjordániában
Összecsapások a palesztinok és a biztonsági erők között Nablusban, ma

Tíz palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nabluszban szerda reggel – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerdán. A razziáról az izraeli hadsereg is beszámolt.

Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr

Szerda reggel az izraeli biztonságiak körülvettek az óvárosban egy épületet, ahol az Oroszlán barlangja nevű csoport két körözött palesztin fegyverese elbarikádozta magát. A fegyveresek azonban nem adták meg magukat, és ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcot folytattak az elfogásukra érkezett kommandósokkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin – Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr – meghalt. Egyikük tagja volt annak a terroristacsoportnak, amely tavaly októberben megölte Ido Baruch izraeli kommandós őrmestert.

Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint még hét palesztin meghalt a razzia során, közülük a palesztin hatóságok a 72 éves Adnan Szaaba Baarát és a 25 éves Mohamed Anboszit nevezték meg.

A harcok nyomán a Ynet szerint kilencvenheten megsebesültek – köztük négyen súlyosan –, és kórházi ellátásra szorultak.

“Elítéljük a megszállók Nablusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését” – közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Egy nő, aki megsérült a biztonsági erőkkel való összecsapásokban Nabluszban, ma. Az Al-Jazeera jelentése szerint a sérültek közül három újságíró.

Izrael azt állítja, hogy a halottak többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.