Omán megnyitotta légterét az izraeli repülőgépek előtt

Omán megnyitotta légterét az izraeli repülőgépek előtt
Ománi Szultánság – Fotó: Shutterstock

A légiközlekedésre vonatkozó új szabályrendszerrel Szaúd-Arábiát követően Omán is megnyitotta légterét az izraeli járatok előtt a közeledés jeleként.

Az ománi légiközlekedési hatóság csütörtökön közölte, hogy az ország légtere a jövőben nyitva áll minden olyan légitársaság előtt, amely teljesíti a légtérhasználatra vonatkozó helyi előírásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lehetővé tették a kereskedelmi légiösszeköttetést Izraellel, illetve az izraeli légitársaságoknak, hogy átkeljenek az arab ország feletti légtéren.

Az izraeli sajtó szerint a szaúdi és ománi légtér megnyitásának köszönhetően az Ázsiába induló izraeli járatok repülési ideje két és fél órával lerövidülhet.

A járatok repülési ideje két és fél órával lerövidülhet – Grafika: Ynet

Eli Kohen izraeli külügyminiszter a zsidó állam gazdasága és az izraeli utasok számára történelmi jelentőségű döntésről beszélt.

Omán és Izrael nem rendelkezik diplomácia kapcsolatokkal. Mindazonáltal az Egyesült Államok üdvözölte a „többhavi csendes diplomáciai erőfeszítésekkel támogatott” közeledést. A Fehér Ház közleménye szerint a mostani döntés alátámasztja Joe Biden amerikai elnök jövőképét egy „erősebben összekapcsolt, stabil és virágzó Közel-Keletről”.

Szaúd-Arábia tavaly júliusban nyitotta meg légterét izraeli járatok előtt. A szunnita királyság akkor egy hasonló megfogalmazású közleményt tett közzé, amelyben szintén nem volt említés Izraelről. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az ománi légtér megnyitását 2018 óta készítették elő. Hozzátette: a mostani bejelentés „nagyszerű hír”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.