Izraeli alapfogalmak 2023 (óravázlat)

Sírjunk vagy nevessünk?

Shimi Kadosh

Ha bárkinek eddig nehézségei lettek volna a “jogi reform” bonyolult fogalmainak megértésével, Shimi Kadosh jogász rendet tesz (és még azt mondják, hogy nincsenek marokkói zsidók a tiltakozók között):

A bírák kiválasztásával foglalkozó bizottság (ועדה לבחירת שופטים) – tegyük fel, hogy a Maccabi Haifa szurkolója vagy, és szombaton bajnoki mérkőzése lesz a Maccabi Tel-Aviv ellen, amikor is a mérkőzés játékvezetőjét a Maccabi Tel-Aviv játékosai választják ki.

Normakontrollt felülíró törvény (פסקת ההתגברות) – bármit mondanak a bírók, ez a törvény mindent felülmúl, akárcsak az a bizonyos kártya a Takiban.

Demokrácia – három farkas és egy birka szavaz arról, hogy mit esznek ebédre.

Ésszerűség indoka (עילת הסבירות) – tegyük fel, hogy meleg vagy arab vagy, vagy csak egyszerűen – szerencsétlenségedre – nőnek születtél: nagy valószínűséggel a busz hátsó ülésére ülsz, és még megköszönheted, hogy egyáltalán felszállhattál.

Tüntetés – az emberek illegális összejövetele, amelyet botokkal és könnygázzal kell szétverni.

Jogtanácsos (יועץ משפטי) – szinte minden szervezetben vagy kormányhivatalban megtalálható élősködő lény, akit minél hamarabb el kell bocsátani.

Deri törvény (חוק דרעי) – aki többet lop, az többre viszi.

Deri törvény-2 (חוק דרעי 2) – mint a Deri törvény, csak turbó változatban.

Legfelsőbb Bíróság (בג”צ) – egy régen kihalt szekta, ami a múltban megpróbálta megvédeni az emberi jogokat, de az emberek nagyon hamar rájöttek, hogy nincs is szükségük jogokra, mert itt van nekik Bibi.

Sztrájk (svita שביתה) – a szombat (שבת) szóból származik, nincs közlekedés, nincs kultúra, nincs tengerpart, nincs foci – Szent Szombat.

Állampolgársági ismeretek tantárgy (מקצוע האזרחות) – nincs rá szükség, majd történelemórán tanulunk róla.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.