Az első és a második Izrael

Az izraeli interneten Orna Banai, népszerű komikusnő és színésznő következő facebook bejegyzése terjed, melyet oly fontosnak véltünk, hogy lefordítottuk kedves olvasóink számára:

Teljes mértékben egyetértek Avisaj Ben Hajimmal a felosztásban az első és a második Izraelre:
Nos, az első Izrael az az Izrael, amelyik dolgozik, az az Izrael, amelyik tisztességesen keresi a kenyerét, az az Izrael, amelyik tanul, a művelt Izrael, az az Izrael, amely vet és learatja munkájának gyümölcsét.

A második Izrael egy olyan Izrael, amely beosztást keres, egy olyan Izrael, amely könnyű pénzt keres, egy olyan Izrael, amely mások munkájának verejtékéből él, egy nyafogó Izrael, egy olyan Izrael, amely könyöradományokra szorul, egy olyan Izrael, amelyik szivarozik és pezsgőt iszik – amennyiben más fizeti azt számára.

Ezért a Banai család az első Izraelhez tartozik, és ennek semmi köze a származásukhoz, Avisaj Ben Hajim pedig a második Izraelhez – amely uszításból, undorból és gonoszságból él.

Ezért a szüleim az első Izrael, Arije Deri és a Sasz bűnbanda pedig a második Izrael.
Ezért Avi Toledano, Jizhar Cohen, Jigal Basan, Janiv Biton, Tiki Dajan, Ronit Elkabetz és Rebecca Zohar az első Izrael, míg Miri Regev, Miki Zohar és Benjamin Netanjahu a második Izrael.

Ez egy világos és éles felosztás, olyan felosztás, mely nemcsak az első, hanem az azt követő nemzedékekre is igaz, egy olyan megosztottság, amelynek csakis egyetlen dologhoz van köze: az oktatáshoz.

Ahhoz az oktatáshoz, amely a kemény munkához vezet, és sikerhez, egyedül a kemény munka révén. A képzettség hiánya vagy a diszkriminációról való sírásra-nyafogásra oktatás – mintha az egykori háttérbe szorítás igazolhatná azt, ha 75 év után valaki úgy dönt, hogy mások kárára él – pedig az ejtőernyősök jelenségéhez vezet. A jelenlegi kormány kétségtelenül a második, az ejtőernyős állásokat hajkurászó Izrael kormánya.

És amit mostanában látunk, az a második, a dzsobnyik Izrael, amelyik több mint egy évtizede az államkincstárat magánkincstárrá, a közszolgálatot pedig a Likud és Sasz emberek elhelyezését végző szolgáltatássá változtatta, amely most az életéért küzd, maffiaként védi az irányítása alatt álló területeket, harcol azért, amit képesítés, végzettség és erőfeszítés nélkül – kizárólag álnok megvesztegetés és hatalommal való visszaélés révén – elért.

Egy olyan csoport, melynek nem csak szakképzettsége nincs, hanem a törvény peremén áll, a bulgáriai kaszinókból élnek, szavazólapokat hamisítanak a Likud számára. És mindennek semmi köze sincs a származáshoz.

Nem emlékszem, hogy valaki beszélt volna prof. Slomo Ben Ami, Slomo Hillel vagy Mose Sachal származásáról – minden szektás, származásról szóló beszéd akkor kezdődött, amikor olyan törvénysértők, mint Deri és Abu Hatzira bejutott a Kneszetbe, és azt a meggazdagodás és a jó munkahelyek forrásává tették. De aki tökélyre vitte ezt a rendszert, és az uszítást politikai jövője biztosításának eszközévé tette, az a vádlott Netanjahu – aki kiváltságos és rasszista, s az askenázi elithez tartozik.

Tehát igen, határozottan létezik egy első és egy második Izrael, és ennek semmi köze az eredethez vagy a származáshoz – és a második Izrael elpusztítja az első Izraelt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.