Pirosba öltöztek és láncba álltak a nők Izraelben a nemzetközi nőnapon

Idén Izraelben piros trikókat, pulcsikat fölvéve hívták fel a nők a figyelmet hátrányos helyzetükre. Élőláncot alkottak és bő egy órán át az utak mentén álltak az ország számos településén.

A piros szín az utóbbi időkben lett a nők elnyomásának szimbóluma a Netanjahu-Levin féle rendszerváltó jogrendszerátalakítás elleni tüntetéseken, ahol rendre felbukkannak a Szolgálólány meséjéből ismert piros köpenybe és fehér fejfedőbe öltözött, kettes sorokban vonuló nők. Ma is, országszerte felvonultak ők is.

A Szolgálólány meséjének idézésével azt jelzik, hogy a tervbe vett törvények különösen hátrányosan hatnak majd a lakosság többségét kitevő lányokra-nőkre, hiszen a legfelsőbb bíróság, a Bagac jogköreinek alapos megkurtításával kevesebb lehetőségük lesz a jogegyenlőség megvédésére. A múltban ugyanis számos alkalommal a Bagac segített a nőknek, amikor például beadványok nyomán felszólított rá, hogy nőket is felvegyenek a hadsereg újabb és újabb elit egységeibe, és így ma már női pilóták is vannak – hála ennek az alkotmánybíróságként is működő, és a törvény előtti egyenlőséget biztosítani hivatott grémiumnak.

A tel-avivi élőlánc

Ezért az idei nőnapon, amikor hetek óta százezreket megmozgató országos tiltakozó mozgalom zajlik a Bagacot a politikusok alá rendelni próbáló kormány ellen, a nők ügye is előtérbe került. Az izraeli demokratikus viszonyok romlását jelzi, hogy ebben a Kneszetben az előzőhez képest jelentősen csökkent a női képviselők száma, és ezúttal a kormányban is csak mutatóban vannak miniszternők, azok is a kevésbé fontos tárcákat kapták csak meg – szemben az előző Bennett-Lapid kormánnyal.

Fotó: Izraelinfo
Fotó: Izraelinfo

További képek a Yneten

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.