(A közvetítés megszakadt)

Eddig 13 tüntetőt tartóztattak le az Ayalonnál

Élő: Eddig 13 tel-avivi Ayalon-lezárót tartóztattak le. Egyikük a tv-riportereken keresztül üzent a feleségének, hogy ugyan megígérte, de ma nem tudja elhozni a gyerekeket az óvodából, menjen értük. Egyébként minden oké, a demokrácia érdekében ezt az árat szívesen megfizeti – mondta megnyugtatásul.

Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Több száz tüntető ismét elfoglalta az Ayalon déli szakaszát

Tüntetők és rendőrök az Ayalonnál

Jeruzsálemben mintegy ezer tüntető elzárja a Nayot kereszteződést

A kiberegység több száz tisztje és katonája: vasárnaptól nem jelenünk meg a tartalékos szolgálatra

A kiberegység több száz tisztje és katonája bejelentette: vasárnaptól nem jelennek meg a tartalékos szolgálatra. „Kiderült, hogy a diktatúra első törvényét, az alkalmatlanság eltörléséről szóló törvényt most vasárnap fogadják el második és harmadik olvasatra, ezért sajnos elérkezett az idő, hogy valóra váltsuk figyelmeztetésünket – most vasárnaptól minden emberünk, az alakulat 450 tartalékos (tisztje és harcosa) szakaszparancsnoka, valamint az Aman-Moszad-Sabak támadó kiberalakulat további 200 tartalékosa – kivétel nélkül nem jelenünk meg önkéntes tartalékos szolgálatra. Nincs szerződésünk a diktátorral. Szívesen jelentkezünk újra, ha a demokrácia garantált lesz.”

Ben-Gvir, Shabtai és Eshed helyzetértékelést tartott a tel-avivi rendőr-főkapitányságon

Fotó: Nemzetbiztonsági minisztérium

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Kobi Shabtai rendőrbiztossal és Ami Eshed tel-avivi körzeti parancsnokkal közösen tartott helyzetértékelést a tel-avivi rendőr-főkapitányságon.

Több tucat tüntető akadályozza a forgalmat az Ayalon autópályán déli irányba, a rendőrség megpróbálja eltávolítani őket

Egy sofőr egy tüntetőkkel teli járdára hajtott az autójával

Több tucat vallásos tüntető tiltakozik Tel-Avivban: “Judaizmus és demokrácia együtt”

Tüntetők a tel-avivi Salom pályaudvar bejáratánál, ma reggel – Fotó: Hadas Parush

Vallásos tüntetők tucatjai tiltakoznak Tel-Avivban a Salom vasúti pályaudvar bejáratánál, és „Judaizmus és demokrácia együtt” feliratú táblákat tartanak. Néhányan az úton ülnek és azt éneklik: „Az egész világ egy nagyon keskeny híd”, „Avenu malkenu” és „A megbocsátás Ura”.

A rendőrség letartóztatott három gyanúsítottat, akik Tel-Avivban tüntetőket támadtak meg

Az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége környékén egy tüntetőt spray-vel támadtak meg, és megsérült az arcán. A tüntető így nyilatkozott: “Egy fickó kiszállt az autóból, és befújt minket valami spray-vel, nem tudom, hogy könnygáz volt-e vagy valami más. Megpróbáltam eltolni magamtól a dobozt, mire belevágta azt az arcomba, és felhasította az arcomat és az orromat.”

A rendőrség letartóztatott három gyanúsítottat, akik paprika spray-vel támadtak tüntetőkre Tel-Avivban, a Namir úton. Az egyik tiltakozó azt mondta: “Egy autós a tüntetők felé indult, és megpróbált elgázolni. Megakadályozták és feltartóztatták, válaszul kiszállt az autóból és paprika spray-t fújt ránk. Hívtuk a rendőrséget, akiknek tizenöt percbe telt, mire a helyszínre érkeztek, és három embert őrizetbe vettek.”

A demonstrálók felvonulnak a Rokah-Namir kereszteződésnél, ma reggel – Fotó: Amir Levy

Körülbelül 200 tüntető az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége előtt: “demokrácia vagy lázadás”

Tüntetők az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége közelében, ma – Fotó: Eyal Tuag

Körülbelül 200 ember tüntet az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége előtt izraeli zászlókkal és „demokrácia vagy lázadás” feliratú táblákkal. A rendőrség a helyszínen van, és készül a tüntetők útlezárási szándékára. Tüntetést tartanak a városban a német nagykövetség előtt is.

Tiltakozók torlaszolják el a Namir-Jabotinsky kereszteződést Tel-Avivban

Diákok, tanárok és oktatók százai blokkolják a haifai Horev kereszteződést

David Bitan felszólította az igazságügyi minisztert, hogy állítsa le a törvénykezést, hogy megvitassák a puccs tervének enyhítését

A David Bitan (Likud) kneszet-képviselő ma felszólította Yariv Levin igazságügyi minisztert, hogy állítsa le a törvénykezést, és folytasson megbeszéléseket a koalícióban a puccs tervének enyhítése érdekében, hogy “egy kicsit megnyugtassák az országot”. Bitan szerint “senki sem tud egyetérteni az elnök által felvázolt tervvel”, de úgy gondolja, hogy a koalíció belső megbeszélésein van lehetőség a körvonalak lágyítására. Szerinte a jogszabályt “egy bizonyos időre le kell állítani. hogy magunk között átbeszélhessük.”

Livni: “Megőrizzük demokratikusnak az országot”

Tzipi Livni volt külügyminiszter ma délelőtt a tel-avivi Pil csomópontnál szólt a tüntetőkhöz. „Csak akkor valósíthatjátok meg önmagatokat és azt amit csinálni szeretnétek, ha Izrael szabad és demokratikus ország marad, egyenlőséggel” – mondta. “Ezért küzdünk érte. Ez a mi országunk, ez a mi zászlónk, ez a himnuszunk. Itt fogunk élni, és megtartjuk ezt az országot demokratikusnak.”

Tiltakozók torlaszolják el a 471-es utat Kirjat Ono közelében

Több tucat tiltakozó blokkolja a 4-es főutat Even Jehuda közelében

Demonstrálók zárják el a Kfar Hajarok csomópontot, a Raanana kereszteződést és egy főutat Kfar Szabában

A Raanana csomópont, ma reggel – Fotó: Raya Barkan

Körülbelül 200 tüntető torlaszolja el a Raanana kereszteződést, és a Kfar Hajarok csomópontnál is leállt a forgalom. Több tucat tüntető blokkolta a Weizman utcát is Kfar Szabában, az Arim bevásárlóközpont előtt.

A Kfar Hajarok csomópont, ma reggel – Fotó: Shay Kuriansky

Diákok és tanárok vonulnak fel Haifában a puccs ellen tiltakozva

Diákok és tanárok tiltakozó felvonulása Haifában, ma – Fotó: Fadi Amon

Haifában több tucat diák és tanár vonul a Carmelia kereszteződéstől a Horev kereszteződésig. Később a felvonulók csatlakoznak az akadémiai dolgozók demonstrációjához a Horev-elágazásnál.

Demonstrálók zárják el a 40-es út kereszteződését a Saron déli térségében

A 40-es út, ma reggel

Mintegy 200 szülő és gyerek tiltakozik Tel-Avivban a Milánó téren, és torlaszolja el a szomszédos kereszteződést

Tel-Aviv, ma reggel – Fotó: Dani Bar-On

A hallgatók szögesdrót kerítést helyeztek el a Tel-Avivi Egyetem bejáratánál: „korlát a szólásszabadság és a kutatás védelmében”

Drótkerítés a Tel-Avivi Egyetem bejáratánál, ma – Fotó: diáktüntetés

A Tel-Avivi Egyetem hallgatói drótkerítéseket helyeztek el az egyetem bejáratánál. A tüntetők leszögezték, hogy ez “az első barikád, amely megvédi a szólásszabadságot, a kutatás szabadságát és a sajtószabadságot azzal a féktelen hatalommal szemben, amelyet a kormány ezzel a törvényhozási hullámmal próbál kisajátítani magának”.

Több tucat tüntető blokkolja a 2-es part menti utat a Beit Yanai csomópontnál

Körülbelül 200 tartalékos rögtönzött toborzó irodát állított fel Bnei Brakban: “Vonuljatok be a hadseregbe!”

A tüntetés Bnei Brakban, ma – Fotó: Itai Ron

A tartalékosok mintegy 200 tüntetője blokkolja a Jeruzsálem utcát Bnei Brakban, miután rögtönzött toborzóirodát hoztak létre. A tüntetők szögesdrót kerítéssel torlaszolták el a Bnei Braki önkormányzat parkolójának bejáratát, hordágyat cipeltek homokzsákokkal és hangszórókban katonai parancsokat adtak ki. A rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők megsértették a közrendet, és letartóztatásokat hajtanak végre a helyszínen.

Beer Seva-i tüntetők félárbocra eresztették a zászlókat a városháza előtti téren

Ma reggel félárbocra eresztették az izraeli zászlót a Beer Seva önkormányzat terén

Körülbelül 20 ember tüntet a Beer Seva-i városháza előtt, és arra szólítják fel a polgármestert és más dél-izraeli települések polgármestereit, hogy fejezzék ki a puccsal szembeni ellenállásukat. A tüntetők félárbocra eresztették a zászlókat a városháza előtti téren.

Szülők és pedagógusok tiltakozó plakátokat ragasztottak ki a puccs ellen több tucat izraeli iskolában.

Egy plakát, amelyet ma a „Nem a mi iskolánkban” tüntetés részeként akasztottak ki az egyik iskolában

Ma délelőtt országszerte több tucat iskolában tanárok, iskolaigazgatók és szülők tiltakozó transzparenseket tűztek ki a puccs ellen és az oktatási rendszer védelme mellett.

A haditengerészet veteránjai elzárták Haifa kikötőjének bejáratát

Haifa kikötőjét blokkoló hajók ma reggel – Fotó: Itamar Greenberg

A haditengerészet veteránjai elzárták Haifa kikötőjének bejáratát. Öt jacht és egy motorcsónak, amelyek elhagyták a haifai Shavit kikötőt, szétszóródtak a teljes tranzitútvonalon, leállították a hajtóműveket, és bejelentették, hogy meghibásodás miatt elakadtak. Az ötletgazdák elakadásjelző lámpákat dobtak, amelyek vészjelzésre szolgálnak. Szerintük a cél „jelezni, hogy demokráciánk veszélyben van”. Az egyik tüntető, aki korábban tengerészként szolgált, azt mondta: “A tiltakozáson túl szeretnénk érzékeltetni, hová juthatunk, ha végrehajtják a puccsot.” Hozzátette: “a védelmi készletek 90%-a tengeren éri el Izraelt, és ha ne adj isten, diktatúrává fajulunk, leáll a nemzetközi kereskedelem”.

Tüntetők festették le a jeruzsálemi Legfelsőbb Bírósághoz vezető utat; Közülük ötöt letartóztattak

Az út, amelyet lefestettek az éjszaka során Jeruzsálemben

Tiltakozó művészek festették le az éjszaka során az “Orosz udvartól” a jeruzsálemi legfelsőbb bíróságig vezető utat. A rendőrség közölte, hogy öt gyanúsítottat tartóztattak le ingatlanrongálás miatt. A tüntetés szervezői kijelentették, hogy a felfestett rózsaszín és piros csík “az elválaszthatatlan kapcsolatot jelzi a független igazságszolgáltatás és a véleménynyilvánítás és az alkotás szabadsága között”. Szerintük a demokráciák összeomlásakor “a művészeket üldözik, elhallgatják, és többé nem tudnak olyan ötleteket és véleményeket felmutatni, amelyek ellentétesek a hivatalos politikával”, ami “szürke és elnyomó maszkot eredményez, amelynek célja egy engedelmes és félelmetes társadalom létrehozása”. Arról is beszámoltak, hogy a színt kifejezetten az akció kedvéért fejlesztették ki, és könnyen eltávolítható: “Úgy döntöttünk, hogy megjelöljük a közterületet, hogy így mondjuk el, mennyire fontos számunkra, nem pedig azért, hogy kárt okozzunk neki.”

Az akcióban részt vevő egyik művész elmondta, hogy a csoport titokban alakult. “Minden pillanatot előre megterveztünk, még próbákat is tartottunk. Minden csoport kapott egy szakaszt, amihez kapcsolódni kellett egy másik szakasznak. Mindenki egy 15 kilós tartályt vitt. Mindannyian együtt érkeztünk hajnalban, hogy fél óra alatt befejezzük az egész akciót. Mire végeztünk, a rendőrség is megérkezett.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.