A pénzügyminiszter szerint „nincs olyan, hogy palesztin nép”

A megszállt Ciszjordánia igazgatásáért felelős izraeli miniszter hétfőn kijelentette, hogy nincs palesztin történelem vagy kultúra, és nincs olyan, hogy palesztin nép.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter magára haragította a szomszédos Jordániát is, miután egy olyan pódiumon beszélt, amelyet az izraeli zászló egy olyan változata borított, amely egy kiterjesztett határokkal rendelkező izraeli államot ábrázolt, amely magában foglalja Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, Gázát és Jordániát.

“Van palesztin történelem vagy kultúra? Nincs” – mondta beszédében, amelyet vasárnap mondott egy franciaországi konferencián, amelyet széles körben osztott meg a közösségi médiában. “Nincs olyan, hogy palesztin nép.”

Smotrich ugyanazon a napon mondta el ezt a beszédet, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyen, hogy a muzulmán szent hónap, a ramadán és a zsidó peszach ünnepe előtt deeszkalációs tárgyalásokat folytassanak.

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök elítélte Smotrich kijelentéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtásnak minősülnek. Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője „teljesen haszontalannak” minősítette Smotrich megjegyzéseit, és New York-ban azt mondta újságíróknak: „Nyilvánvaló, hogy létezik egy palesztin nép. Jogait az Egyesült Nemzetek Szervezete védi.”

Jordánia, amely 1994-ben kötött békét Izraellel, felháborodásának adott hangot a pódiumon lévő ábra miatt, és közölte, hogy tiltakozásul behívta az izraeli nagykövetet.

“Ez egy hivatalban lévő miniszter felelőtlen, provokatív magatartása, valamint a nemzetközi normák és a jordán–izraeli békeszerződés megsértése. Ez a szélsőséges magatartás az eszkaláció felé terelődik” – mondta Sinan al Majali, a jordán külügyminisztérium szóvivője. Jordánia felszólította az izraeli kormányt, hogy foglaljon állást „világosan és őszintén” – tette hozzá Majali.

Az izraeli külügyminisztérium később azt írta a Twitteren: “Izrael elkötelezett a Jordániával kötött 1994-es békemegállapodás mellett. Nem történt változás Izrael Állam álláspontjában, amely elismeri a Hasimita Királyság területi integritását.”

Smotrich szóvivője azt mondta, hogy a pódiumot a konferencia szervezői díszítették, a miniszter pedig vendég volt.

A palesztin külügyminisztérium közleménye szerint azzal, hogy tagadják a palesztin nép létezését és törvényes nemzeti jogait szülőföldjükön, az izraeli vezetők “olyan környezetet hoznak létre, amely a zsidó szélsőségességet és a népünk elleni terrorizmust táplálja”.

A nyugati szövetségesek is bírálták a kijelentéseket.

“Határozottan tiltakozunk az ilyen nyelvezet ellen” – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. “Nem akarunk olyan retorikát, vagy cselekvést látni…, amely az útjában állhat, vagy akadálya lehet egy életképes kétállami megoldásnak.”

Az Európai Unió kijelentette, hogy “határozottan elítéli Smotrich miniszter újabb elfogadhatatlan megjegyzését”, veszélyesnek és kontraproduktívnak nevezve azt.

Egyiptom, az első arab ország, amely békemegállapodást írt alá Izraellel, szintén visszautasította Smotrich megjegyzéseit.

Ciszjordániában az elmúlt évben megnövekedtek a konfrontációk, szinte napi izraeli katonai razziák és a zsidó telepesek erőszakos cselekményei, a palesztinok támadásai közepette.

Az elmúlt évben az izraeli erők több mint 250 palesztint, köztük harcosokat és civileket öltek meg, míg több mint 40 izraeli és külföldi halt meg palesztin támadásokban.

Az Egyesült Államok által közvetített béketárgyalások 2014 óta elakadtak, és a palesztinok szerint Izrael aláássa az életképes állam reményét azzal, hogy a megszállt területeken bővíti a zsidó telepeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.