Védelmi miniszter: A jogalkotási folyamatot le kell állítani!

Yoav Gallant – Fotó: a védelmi miniszter Facebook-oldala

Yoav Gallant védelmi miniszter szombat este (március 25.) a “jogi reform” leállítására szólított fel a televízióban. Gallant már két nappal korábban készült bejelentést tenni, akkor a miniszterelnök ezt megakadályozta. Netanjahu a szombati bejelentés ideje alatt Londonban volt feleségével.

Gallant Izrael biztonsági helyzetével indokolta a bejelentést, és hozzátette: “Változásra van szükség az igazságszolgáltatásban, de a nagy változásokat párbeszéddel kell végrehajtani. … A jogalkotási folyamatot le kell állítani.”

Gallant védelmi miniszter felszólított az igazságügyi törvénykezés leállítására, hogy megbeszéléseket folytassanak az ellenzékkel.

“Izrael biztonsága az életem célja. Hajlandó vagyok kockáztatni és megfizetni az árát. A körülöttünk zajló fenyegetések óriásiak, közelről és távolról” – mondta.

A védelmi minisztert ezidáig támogtásáról biztosította a Likud pártból Yuli Edelstein, a Kneszet külügyi bizottságának vezetője és David Bitan, valamint Avi Dichter mezőgazdasági miniszter, aki már a hétvége során egyeztetett a párt több parlamenti képviselőjével, arra kérve őket, hogy állítsák le a reformtervet a közelgő izraeli függetlenségi nap utánig.

Amennyiben a Likud ezen négy képviselője ellene szavaz, vagy akár csak távol marad a szavazástól, akkor Netanjahu nem tudja tervei szerint egy héten belül, pészach előtt, a kneszet tavaszi ülésszakán megszavaztatni következő rendszerváltó törvényét.

A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir Gallant menesztésére szólította fel Netanjahut.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.