Purimi Netanjahu-jelmez Tel-Avivban. A táblán a nyakában: a miniszterelnök új egyenruhája - fotó: Bea Bar Kallos

Benjámin Netanjahu szombat este, úton washingtoni haverja felé a reptérre, beugrott a legnézettebb 12-es kereskedelmi csatorna híradójába, és négy év után először interjút adott, ahol kérdezni is lehetett, és válaszolnia is kellett.

Netanjahu legutóbb négy éve adott valódi interjút, amikor a közvélemény-kutatások a Cionista Tábor előnyét hirdették, de akkor boldog-boldogtalannak. És akkor bármit is kérdeztek, a saját jól ismert Finkelstein-féle rövid üzeneteit ismételgette, abszurd süketek párbeszéde folyt. Sokan még emlékezünk rá: minden kérdésre ugyanazok a szólamok folytak a vízcsapból is a 2015-ös választások előtti utolsó héten, mindenütt Netanjahut láttuk, hallottuk. És bejött neki, ezen az utolsó héten folyamatos média-jelenlétével gyakorlatilag egyedül megnyerte a választásokat.

Szombat este is erre készült, azonban Keren Marciano nem hagyta. Rutinos újságírónő, aki már sok hasonló taktikát folytató politikusba fojtotta bele a szót, illetve késztette őket a válaszadásra. És Netanjahu végül székén feszengve, láthatóan izzadva, hadarva és dadogva felelni kényszerült, noha rendre visszatért a papagáj-kommandós mondatokhoz is Ganz telefonjáról.

1Hadititok?

És kiderült: valóban egyedül, a védelmi minisztérium és a biztonsági vezetők tudta nélkül engedélyezte a németeknek, hogy a fejlett tengeralattjárókat eladják Egyiptomnak. Valamiféle államtitokra hivatkozott, de akkori védelmi minisztere, akinek a háta mögött helyzetbe hozta a német tengeralattjáró céget, rögtön reagált a facebookon: “Ok, azonnal perelj be rágalmazásért, a perrel fogsz  elsüllyedni. Miféle hadititok az, amiről nem tud a védelmi miniszter?”

Netanjahu is gyengének találhatja ezt a titokra hivatkozó érvelést, s vasárnap reggel személyes szócsöve, az Iszrael Hajom címlapján hatalmas betűkkel hirdeti: az egyiptomiak akkor is vettek volna tengeralattjárókat, ha ő nem engedi. És ebben valószínűleg igaza van.

Csak akkor a franciáktól, és nem a német Thyssenkrupp cégtől, melynek egyik beszállítója, unokatestvére, Nathan Milikowsky szépen keresett ezen az üzleten is. Igen, ugyanaz a Nathan Milikowsky, aki mindenáron egymillió sékelt szeretne adni a miniszterelnöknek ügyvédi költségeire ajándékba, de amit az a fránya engedélyezési bizottság már kétszer elutasított. És az a Thyssenkrupp, amelynek izraeli megrendelései miatt  már vádiratot adtak be Netanjahu másik unokatestvére, ügyvédje és bizalmasa, David Simrón ellen, mert nyakig benne van a Netanjahu közvetlen környezetében sokakat érintő korrupciós ügyben. Melyben Netanjahu szerepét mindeddig nem vizsgálták.

Folyamatosan azt ismételgette, hogy ő egy vasat sem nyert ezen az üzleten. És ez is lehet, hogy igaz. De ettől még fennáll a totális összeférhetetlenség, amikor rokonsága viszont alaposan nyer, és ennek a rokonságnak egyik tagja gyakorlatilag a Netanjahu család pénztárcája, s nyilván csak szeretetből – mint maga bevallotta – rendszeresen dollárban készpénzt adott át neki.

2Nem emlékszik, hogyan négyszerezte meg a pénzt?

A kormányfő az interjúban nem felelt arra a  kérdésre, hogy vannak-e hasonló gazdasági érdekeltségei, mint az utóbbi napokban véletlenül feltárult Milikowsky-féle részvények, melyeket négymillió sékelért vett, és tizenhatmillió sékelért adott el négy év múltán, miközben a cég – melynek papírjairól szó van – gyengélkedett. Azt mondta, nem emlékszik rá, de bizonyosan voltak más befektetései is. Nem emlékszik rá? Ő, akinek annyira fontos a pénz, hogy már harmadszor fordult az engedélyezési bizottsághoz, hogy más (természetesen Milikowsky) fizesse ki ügyvédi költségeit?

3Francia törvény?

És nem kevésbé aggasztó, hogy nem volt hajlandó kimondani, hogy nem lesz esetleges újabb megválasztása után “francia törvény”. Vagyis mostantól nem csak legyintésre méltó ultra-bal konspirációs elmélet, hogy nem lesz hajlandó törvény elé állni korrupciós ügyei miatti meghallgatása után, a már kész vádirat benyújtása esetén, hanem megszavaztatja a “francia törvényt”, amely tiltja az uralmon lévő kormányfő elleni büntető eljárást.

4Bűnös hanyagság?

Még kedvenc mentsvára, Ganz állítólag meghekkelt telefonja sem jött össze tegnap este: képtelen volt felelni a jogos kérdésre, hogy miként védekezhet valaki egy efféle iráni támadás ellen? Mit tegyen, milyen telefont vegyen? Nincs, és neki sem volt rá válasza, és így Ganz hetek óta hangoztatott bűnös hanyagsága és megbízhatatlansága az orrunk előtt vált semmivé.

5Szópárbaj?

Arra sem felelt, hogy hajlandó-e szócsatára kiállni az ellenzék vezetőjével, Beni Ganzzal.  De az elmúlt években olyannyira elszokott tőle, hogy bárki is valódi kérdéseket tegyen fel, és azokra válaszolnia kelljen, olyannyira nehezére esik szembenézni bármiféle, az övétől eltérő állásponttal, hogy az esti interjú után erre az egy kérdésre világos választ kaptunk: tévés vita ebben a választási kampányban sem lesz Netanjahuval.