A Kék-Fehér párt választási programja

Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo
Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Megkönnyítendő a közelgő izraeli Kneszet-választásokon való döntést, a következő napokban folyamatosan közöljük az izraeli pártok programjait. Hamarosan táblázatban tesszük közzé minden – parlamenti bejutásra esélyes – párt rövidített programját.

Az alábbiakba a Kék-Fehér politikai szövetség programjának fontosabb pontjait gyűjtöttük ki.

Képtalálat a következőre: „‫כחול לבן‬‎”
A párt logója

Építkezés a települési blokkokban

A párt támogatja a települési blokkok megerősítését és a „normális életet minden olyan helyen, ahol az izraeliek élnek”. A Kék-Fehér szerint a Jordán-völgy Izrael keleti határa lesz.

Jeruzsálem státusza

Támogatja az egységes Jeruzsálemet, mint Izrael örök fővárosát.

Nemzetállam törvény

A párt úgy véli, hogy a nemzetállam törvény szemben áll az egyéni jogegyenlőség elvével, és ezért szándékában áll, hogy ezt az elvet a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében egy alaptörvényben rögzítse.

Gáza

Támogatja az Izrael elleni erőszakkal szembeni erőteljes választ, de ezzel egy időben a térség hatalmi tényezőivel közös politikai rendezést sürget, amely lehetőséget teremt Gáza lakosai számára egy jobb élethez. A lépés célja, hogy megmutassa a Gázai népnek, hogy a Hamász akadályozza ezen jobb élet megteremtését.

LMBT házasság

Szándékában áll a házassági szerződéssel intézményesíteni az LMBT közösség tagjainak jogát a kapcsolatokhoz.

Az LMBT béranyákhoz való joga

Támogatja a homoszexuális közösséget magában foglaló béranya törvényt, ahogyan azt a korábbi egészségügyi miniszter, Jael German által kezdeményezett törvény leszögezte, és ahogy megszavazták az első olvasatban a 19. kneszetben.

Szombati közösségi közlekedés

A helyi önkormányzatok, ha akarnak, működtethetnek ilyet.

A Siratófal

A Siratófal megosztására fognak törekedni, és előmozdítják a harmadik falrész bővítését az izraeli és a zsidó közönség számára.

A kannabisz legalizálása

Támogatják a már most is érvényben lévő dekriminalizálást, és támogatják az orvosi kannabisz kutatását, fejlesztését és gyártását.

Menedékkérők

Meg kívánja újítani a kormány és az ENSZ menekültügyi ügynöksége közötti megállapodást, amely szerint a menedékkérők közel fele más országba költözik, és végrehajtja a Tel-Aviv déli részének körzeti rehabilitációs tervét. Biztosítja, hogy az igazságszolgáltatási rendszer megvizsgálja az összes menedékkérőt, és ahol erre lehetőség van, visszaszállítsák őket származási országukba. Akiket ez veszélyeztetne, munkát vállalhatnak, és további jogokat kapnának, mint pl. az oktatáshoz való jog.

Harediak (ultra-ortodoxok) katonai behívása

Támogatja a biztonsági szervek javaslatán alapuló törvénytervezetet, és hogy az állam polgárai a hadseregben, vagy párhuzamos szolgálati keretekben szolgáljanak.

A kultúrába való beavatkozás

Ellenzi a kormány kulturális ügyekbe való beavatkozását. A párt úgy véli, hogy a kormány szerepe a kulturális virágzás elősegítése.

Gazdaság

További 12.5 milliárd sékelt irányítanának át az egészségügybe az elkövetkezendő öt évben új kórházi helyek kialkítására.

A megélhetési költségekkel kapcsolatos folyamatok ellenőrzésére külön biztost neveznének ki. Ellenzik a piaci koncentrációt.

A lakáskínálat növelése és további olyan lakás-projektek ösztönzése, ahol hosszú távú bérleti díj formájában is lenne lehetőség a lakások megvásárlására.

Az oktatási rendszer megerősítése és a legfiatalabbakat is magában foglaló új oktatási reform bevezetése.

A Kék-Fehér választási lista héber betűjele a szavazócédulán: פה

Az izraeli pártok programja összehasonlító táblázatban (PDF)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.