Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök a Ganz-Szaár pártba igazolt

A pártlista harmadik, biztos befutó helyén, Beni Ganz és Gideon Szaár mögött fog szerepelni.

Nemzeti Tábor néven új pártszövetségbe tömörül Izraelben Beni Ganz Kék-Fehér és Gideon Szaár Új Remény pártja, valamint Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök és csapata – jelentette vasárnap a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

Izraelben november 1-jén előrehozott választásokat tartanak – három éven belül immár ötödször –, miután júniusban a kormánykoalíció elvesztette többségét a kneszetben, mert a Jobbra párt több politikusa bejelentette, hogy nem támogatja tovább a nyolcpárti, jobb- és baloldali, centrista, valamint egy arab pártból álló nagykoalíciót.

Eizenkot két emberét viheti magával a választási listára: a 16. és 18. helyet kapják meg. Az eddigi közvélemény-kutatási eredmények alapján az új pártszövetség 10-12 képviselői helyre esélyes a törvényhozásban, de többre számítanak a népszerű tábornok csatlakozása eredményeképpen.

- Hirdetés -

Az új párt megalakulásával Ganz lemondott pártja eddigi nevéről, a Kék-Fehérről, Szaár pedig az Új Remény nevet adta fel az új, közös Nemzeti Táborért.

“A pártszövetség lesz az alapja egy új, széles bázisú és stabil kormánynak, amely véget vet majd a folyamatos politikai válságnak, megszünteti az izraeli társadalom megosztottságát, és érvényt szerez Izrael nemzeti érdekeinek a nemzet- és a közbiztonság, a gazdaság és az oktatás területén” – olvasható az alapító okiratukban.

Eizenkot neve leszerelése óta többször felmerült politikusjelöltként. Ganz és Szaár mellett Jair Lapid miniszterelnök is invitálta már őt centrista pártjába (Van JövőJes Atid), a választási lista második helyét felkínálva neki, valamint a Munkapárt vezetői is megkörnyékezték, mind annak érdekében, hogy emeljék pártjuk szakértelmét a biztonsági kérdésekben.

Az új pártszövetséghez csatlakozott Matan Kahana is, aki Naftali Bennett volt pártjának, a Jobbra (Jamina) pártnak volt az egyik kulcsfigurája, s a kormányban a vallásügyi miniszter posztját töltötte be. Ő a kilencedik helyet kapta meg a választási listán, amellyel jó esélye van a bejutásra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.