Fotók: PR / Facebook

2021. március 23-án két éven belül negyedszer járulnak az izraeli állampolgárok a szavazóurnákhoz. Az izraeli választási rendszer fő jellemzője az általános, közvetlen, egyenlő, országos és arányos szavazás. A Kneszet 120 tagja a pártlistáról szerzi meg a mandátumát. Az egyes pártok, illetve csoportos listák előre meghatározott sorrendben, a megszerzett szavazatok arányában kerülnek be a Kneszetbe, feltéve, hogy elérik legalább a választási küszöbhatárt, ami jelenleg az összes érvényes szavazat 3,25 százaléka. Az idei, 24. Kneszet megválasztását ezúttal az izraeli választókon keresztül szeretnénk bemutatni. Szavazópolgárokkal beszélgettünk arról, melyik pártra és milyen megfontolásból szavaznak.

Harmadik rész:

Likud – Efi (48)

A Likud logója

A Likudra fogok szavazni, mint eddig mindig. Bibi a legjobb Izraelnek. Erős ember, erős vezető kell ide. Csak ő képes megvédeni minket az amerikaiaktól. Eddig Trump volt az elnök, aki szerette Izraelt és mindenben a mi érdekeink szerint cselekedett. De ez az új vezetés nem ilyen. Csak Bibi elég erős ahhoz, hogy megállítsa őket, ha kell.

Nem bántam volna legutóbb, ha Ganz váltja fel. Ő nagyon egyenes ember, és a korona-helyzet miatt hajlandó volt megváltoztatni a véleményét és kormányra lépni Bibivel. Ennek örültem és ezt értékelem benne. De Ganz nem elég erős, nem tud elég jól beszélni, és csak azt mondja, amit valóban gondol. A politikusok hazudnak – ő nem jó politikus. És engem nem zavar, hogy hazudnak, ha ebből az országnak előnye származik, akkor még jobb is – aki túl becsületes, azt felfalják. Főleg itt, a Közel-Keleten. Az arabokkal szemben is csak Bibi tud erős lenni, és ez is fontos, különben ránk másznak. Ők is csak az erőseket tisztelik. Ugye, még a gázaiak is tisztelik Bibit! Talán egyedül csak az ortodoxokkal szemben nem bír erős lenni…

Korrupció miatt büntetőeljárás folyik ellene? Figyelj. Ez senkit nem érdekel. Bibi nem kapott pénzt, semmit nem bizonyítottak rá. Ennyi erővel mindenki korrupt. Csak a barátjától kapott ajándékokat, ezt szabad. Ha a kapcsolatok kihasználását annak nevezed, az szerintem nem bűn. Akik azt hajtogatják, hogy “csak-ne-bibi”, azok közben jól és biztonságban élnek itt Izraelben. Minden virágzik, az ország helyzete nagyon jó, a gazdasági helyet is a legjobb, mióta Bibi van, csak javul. Most, hogy a gazdag arab országokkal is békét kötött, vagyis üzletet csinált Bibi, még jobb lesz, mert ez hozni fogja a pénzt az országnak – és akkor mi még többet költhetünk, és ez még tovább generálja a gazdaságot. Már mindenki alig várja, hogy a repteret is megnyissák és utazhasson, költhesse a pénzét, hát nem?

Kék-FehérAmos (54)

A Kék-Fehér párt logója

Ganz pártjára, a Kék-Fehérre szavazok. A legutóbbi választásokon is Ganzra szavaztam, azért, mert úgy gondoltam, ő alkalmas lesz Bibi leváltására. Akkor sem csalódtam benne, amikor végül kormányra lépett vele. Sőt. Még jobban tiszteltem, hogy képes a személyes érdekeit teljesen félretenni. A járvány miatt és azért tette, hogy ne kelljen egy újabb választást tartani. Ahla gever (klassz ember, a szerk.).

Kizárólag az ország érdekét tartja szem előtt, még a saját politikai karrierjének tönkretételét is kockáztatta ezzel. Nyilvánvaló volt, hogy Netanjahu mindent megtesz, hogy ne teljesítse a megállapodást, de Ganz mégis megpróbálta, hátha. Izrael érdekében. Azzal, hogy most újra indul, számomra még inkább azt bizonyítja, hogy van gerince. Becsületes és egyenes ember, aki mindig is az országot szolgálja, ő volt a vezérkari főnök, nekem ez még inkább tiszteletre méltó. Remélem, hogy eléri a bejutási küszöböt.

Tova (80)

Nehéz döntés ez, hogy kire szavazzak. Jair Lapid szerintem nem való miniszterelnöknek, megosztó sajnos, és képtelen a vallásos tömbbel kommunikálni. Egyformán elutasítóak egymással szemben. Libermann sem lesz miniszterelnök. Ganz annak ellenére, hogy a tavalyi lépését sokan árulásnak tekintik, valóban azt csinálta amit mondott, Izrael érdekeit helyzete a saját személyes érdekei elé, csendben tette és teszi most is a dolgát. Egyenes ember, nem játszmázik. Tudja hogy kell irányítani és tisztességes. Rá szavaznék.

Folytatás következik…

A sorozat többi része itt olvasható >>

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.