Netanjahu Bidennek: Izrael nem külföldi nyomásra hoz döntéseket

Benjamin Netanjahu és Joe Biden 2016-ban - fotó: GPO
Benjamin Netanjahu és Joe Biden 2016-ban – Fotó: GPO

Biden kijelentette, hogy Netanjahu „nem mehet tovább ezen az úton”, és reményét fejezte ki, hogy eláll a reformtól.

Izrael független ország, nem külföldi nyomásra alapozva hozza meg döntéseit – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdára virradóra Joe Biden keddi nyilatkozatára reagálva, amelyben az amerikai elnök arra szólította fel az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást a bírósági és igazságügyi reform okozta belpolitikai válságra.

Biden kijelentette, hogy Netanjahu „nem mehet tovább ezen az úton”, és reményét fejezte ki, hogy eláll a reformtól, amely lehetővé tenné a parlament számára, hogy felülbírálja a legfelsőbb bíróság döntéseit, és korlátozza a testület hatáskörét az elfogadott törvények felülvizsgálatára.

Válasznyilatkozatában az izraeli kormányfő leszögezte: „Izrael szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására – érkezzen az akár a legjobb barátaitól –, hanem népének akarata alapján hozza meg a döntéseit”. Kijelentette továbbá, hogy Izrael és az Egyesült Államok szövetsége megbonthatatlan, melynek révén a két ország mindig képes felülemelkedni a köztük fellépő „alkalmi nézeteltéréseken”.

„Kormányom a demokrácia megerősítésében kötelezte el magát a három hatalmi ág közötti kellő egyensúly helyreállításával, amelyet széles körű konszenzussal igyekszünk megvalósítani” – fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve, hogy Biden elnököt több mint 40 éve ismeri, és nagyra értékeli „az Izrael iránti hosszú távú elkötelezettségét”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.