Tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be csütörtökön – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében.

A bírók többsége szerint Zadorov bűnösségét nem igazolták a lány megölésének helyszínén talált bűnjelek, vallomását pedig pszichológiai nyomás és a rendőrség manipulációjának hatására tette. A vádlott bűnösségét igazoló legfőbb bizonyíték a beismerő vallomása volt, amelyet azonban gyorsan visszavont.

Az újonnan közzétett szakértői vélemények és a helyszínen talált nyomok miatt a legfelsőbb bíróság másfél évvel ezelőtt rendelte el a per újratárgyalását. Azóta Zadorov házi őrizetben élt.

Tair Radát 2006. december 6-án ölték meg számos késszúrással a Golán-fennsíkon található Kacrin város iskolájában. Az akkor 44 éves Zadorovot, aki ekkor az iskola karbantartójaként dolgozott, négy nappal a gyilkosság után vették őrizetbe.

A férfi néhány nappal később beismerő vallomást tett, majd a helyszínen is bemutatta a történteket, ám több “hibát” is ejtett, például nem tudta, hogy az illemhely melyik fülkéjében került sor a gyilkosságra. Egy nappal később ügyvédet váltott, és visszavonta vallomását.

Zadorovot végül hosszú és vitatott, csak 2010-ben lezárult tárgyalás után ítélték el, melyben sokan, köztük a megölt lány édesanyja is megkérdőjelezték vétkességét, s úgy vélték, a rendőrség és az ügyészség faragott belőle bűnöst.

A gyilkosság, valamint Zadorov esetleges ártatlansága az utóbbi évtizedben visszatérő kérdés volt Izraelben, az ügyről több dokumentumfilm is készült.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.