Rakétákkal támadták Észak-Izraelt Libanonból

Rakétákkal támadták Észak-Izraelt Libanonból
Tűz Slomiban, ma – Fotó: Fadi Amon

36 rakétával támadták Izrael északi részét csütörtökön, a Pészah első napján. A légoltalmi szirénák megszólalására a határ menti lakosság óvóhelyre menekült, de az egyik becsapódásnak van egy könnyebb sebesült áldozata – jelentette a helyi média.

A sérült egy férfi a keresztény arabok lakta Faszuta faluban.

A hadsereg közölte, hogy a “vaskupola” légvédelmi rendszer elfogott egy második olyan rakétát, amely lakott területen, Nyugat-Galileában csapódott volna be.

Libanoni beszámolók szerint az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt. Hivatala közölte, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetértékelést fog tartani védelmi kabinetjének tagjaival, köztük Joav Galant védelmi miniszterrel, akinek menesztését bizonytalan időre elhalasztotta.

A rakétatámadás elkövetőjeként egyelőre egyik szervezet sem jelentkezett, de néhány órával korábban a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni síita terrorszervezet bejelentette: segíteni fog “minden olyan lépést”, amelyet a palesztinok tennének Izrael ellen a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél történt összetűzések miatt.

A libanoni akció hátterében az áll, hogy megnőtt a feszültség a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, mert az elmúlt két éjszaka összecsapások törtek ki a ramadánt ünneplő palesztinok és az izraeli rendőrség között Jeruzsálemben az iszlám harmadik legszentebb helyénél, az al-Aksza mecsetnél.

Rendőrrségi tűzszerészek Slomiban, ma – Fotó: Fadi Amon

Éjszaka a Gázai övezetből is elindítottak több rakétát a szomszédos dél-izraeli területekre, és erre az izraeli légierő az iszlamista Hamasz terrorszervezet gázai katonai létesítményeinek a bombázásával válaszolt.

A második libanoni háború óta nem volt ilyen intenzív rakétatámadás Izrael északi határvidékén. Legutóbb 2021 augusztusában támadtak több mint 20 rakétával, azóta csak egyet-egyet indítottak el onnan Izrael felé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.