Élve találták meg azt a 21 éves nőt, aki eltűnt az áradásokban, folytatják társai keresését

A kiránduló nő mentése Nahal Cihor környékén, ma – Fotó: Rendőrség

A megmentett nő, aki enyhe hipotermia ellenére jó állapotban van, élettársával és nővérével kirándult, akiket még mindig keresnek. Elmondása szerint akkor szálltak ki a járműből, amelyben utaztak, miután az elkezdett megtelni vízzel, majd az áramlat elsodorta őket. Körülbelül 60 elsodort embert sikerült kimenteni tegnap este. Eilat térségében az utakat felváltva zárják és nyitják az áradások miatt.

Egy 21 éves tibériási nőt mentettek ki ma (kedden) reggel az aravai Nahal Cihorból, miután tegnap elsodorta a vízáram azt a járművet, amelyben élettársával és húgával utazott. A fiatal nőt, Shai Dahant a Beer Seva-i Szoroka Kórházba szállították, és a vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy kezelésre szorul. A mentőalakulatok továbbra is keresik a másik két kirándulót, akik még mindig eltűntek. A rendőrség tájékoztatása szerint tegnap este mintegy 60 embert sikerült kimenteni, akiket az áradás elsodort. A mentőalakulatok együttműködnek a jordán hadsereggel, ahol egy tiszt és egy katona tűnt el. A jordán hadsereg helikopterei ma a határ mindkét oldalán köröztek az eltűnt jordániaiak és izraeliek után kutatva.

A három utazó tegnap arról értesítette a rendőrséget, hogy autójukkal elsodorta őket a víz, majd az éjszaka folyamán széles körben keresték őket, miután megszakadt velük a kapcsolat. A kirándulók autóját üresen találták meg néhány száz méterre az úttól. Ma reggel a keresés folytatódott, és kilenc óra körül Shai Dahant testén zúzódásokkal és a hipotermia enyhe jeleivel találták meg.

Leomlott sziklatömbök a 40-es úton, ma – Fotó: Shay Yadal El Porat
A 40-es főút Arava környékén, ma – Fotó: Shay Yadal El Porat

Eli Shariki mentőorvos, aki Dahant a mentés után kezelte, elmondta, hogy „a kezdeti kezelés és a test speciális orvosi intézkedésekkel történő felmelegítése után a kórházba szállítottuk a nőt. Teljesen eszméleténél volt, stabil és könnyű állapotban volt.” Dahan elmondta az orvosoknak, hogy amikor autójuk elkezdett megtelni vízzel, mindhárman kiszálltak. Elmondása szerint több kilométeren keresztül sodorta őt az áramlás, de sikerült a fejét a víz felett tartania, amíg meg nem állították a sziklák. Ott talált rá az izraeli légierő helikoptere, amit a csoport felkutatására küldtek.

Az esőzések miatt ma este lezárták Eilat város északi irányú kijáratait, reggel pedig felváltva nyitották meg, és zárták le a forgalom elől az utakat. Több út teljesen elzárva maradt a forgalom előtt.

Tegnap délután eleredt az eső, amelyet elszórt zivatarok és erős szél kísért, ami a déli és keleti patakokban áradásokhoz vezetett. A klímaszakértők szerint az elmúlt napokban uralkodó forróság, amely tegnap széllel kísért esővé változott, bár jellemző a tavaszi szezonra, de a mostani kiterjedt áradások a déli patakokban rendkívülinek számítanak.

Autómentés Nahal Paranban, tegnap este – Fotó: a mentőalakulat

Dr. Amir Givati, a Tel-Avivi Egyetem Földtudományi Tanszékének munkatársa elmondása szerint „az Arava központjában található Paran mosávban csapadékrekordot jegyeztek fel: az éves csapadékmennyiség, 40,6 mm, mindössze körülbelül három óra alatt hullott le. A heves esőzések nagy károkat okoztak a mosávban. Ez soha nem látott csapadékmennyiség ebben a régióban.”

A mentőszolgálatok eltűnt emberek után kutatnak a Negev-sivatagban a 2023. április 11-én bekövetkezett áradás után – Fotó: Rendőrség

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ma jelentős hőmérséklet-csökkenés várható, és az évszakhoz képest viszonylag alacsonyak lesznek. Helyenként szemerkélés is előfordulhat, de az éjszakai óráktól az ország nagy részén jelentősen megerősödik az eső, és zivatarok is kísérik majd. A déli, keleti patakokban még ma is tartanak kisebb áradásoktól. Jelentős téli front várható holnap, ami csütörtökön ér véget.

Frissítés: Egy nappal azután, hogy a Cihor-patak közelében egy autóban utazó három fiatal azt jelentette, hogy vízsodrásba kerültek, és megszakadt velük a kapcsolat, és miután az egyik eltűnt nőt jó állapotban megtalálták, a hadsereg bejelentette, hogy rátaláltak a másik két eltűnt – egy tibériási testvérpár – holttestére.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, Haaretz