Az izraeli holokauszttúlélők csaknem harmada jövedelme kiegészítésére szorul

Az Izraelben élő mintegy 150 ezer holokauszttúlélő csaknem harmada társadalombiztosítási jövedelemkiegészítésre szorul, mert bevételei nem érik el a létminimumot – jelentette az izraeli társadalombiztosító intézet a jom hasoá, az izraeli holokauszt-emléknap előestéjén.

2023 februárjában mintegy 148 000 holokauszttúlélő élt Izraelben, 61 százalékuk nő és 39 százalékuk férfi. A társadalombiztosító nyilvántartása szerint 31 százalékuk részesül jövedelemkiegészítésben nyugdíja mellett, a juttatást megkapók többsége, majdnem 70 százaléka egyedülálló, vagyis nincs házastársa. A teljes lakosságnál ez az arány csekélyebb, az időseknek csak 26 százaléka szorul rá erre a szociális támogatásra.

Emellett a túlélők 65 százaléka kap ápolási segélyt Izraelben. A gondjaikkal foglalkozó két alapítvány közös kutatása szerint védenceik huszonkét százaléka kénytelen anyagi okokból lemondani olyan alapvető szolgáltatásokról, mint az orvosi vizsgálatok, a lakás fűtésére vagy hűtésére szolgáló elektromos eszközök használata, ruházat és egyéb közszükségleti cikk megvásárlása.

Idén a varsói gettófelkelés 80. évfordulójának jegyében szervezik a hétfő este kezdődő és kedd este véget érő jom hasoá, vagyis izraeli holokausztnapi megemlékezéseket. Hétfőn a Jad Vasemben, a jeruzsálemi holokauszt-emlékhelyen Jichák Hercog államelnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszédével kezdődnek az állami rendezvények. Különleges résztvevő lesz Reza Pahlavi, az elüldözött iráni sah Egyesült Államokban élő legidősebb fia, aki hétfőn Izraelbe érkezik történelmi látogatásra.

Pahlavi a tervek szerint meglátogat egy vízsótalanító üzemet, hogy megismerje Izrael fejlett technológiáját ezen a területen, melynek különös jelentőséget adnak az iráni vízügyi nehézségek. Emellett meglátogatja a Siratófalat, találkozik az iráni eredetű bahái közösség képviselőivel, melynek központja Haifában van, és elbeszélget Iránból bevándorolt izraeliekkel.

A Jas Vasemben idén is hat túlélő gyújtja meg hétfő este az emlékezés fáklyáit, melyekkel a vészkorszakban meggyilkolt hatmillió zsidóra emlékeznek. Az egyik fáklyát az 1944-ben Nagyecsedről Auschwitzba hurcolt, 1927-ben született Malka Randal lobbantja lángra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.