Kína kész elősegíteni az izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését

Kína kész elősegíteni az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását – jelentette be hétfőn Csin Kang kínai külügyminiszter izraeli kollégájával, Eli Kohennel folytatott telefonos egyeztetése nyomán.

Csin Kang a feszültség csökkentésére szólított fel, és hangsúlyozta: a konfliktus lezárását a kétállami megoldás jelenti.

„Sosem késő a helyes irányba elindulni” – fogalmazott, és emlékeztetett arra, hogy Peking nemrég sikeresen közvetített Irán és Szaúd-Arábia között is, „jó példának” nevezve Rijád és Teherán közeledését.

Irán és Szaúd-Arábia márciusban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, az erről szóló – korábban nem nyilvános – egyeztetések március 6-a és 10-e között folytak a kínai fővárosban.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter leszögezte: bár Izrael a feszültség csökkentésére törekszik, ám az ellentéteket aligha lehet rövid időn belül rendezni. A tárcavezetők a beszélgetés során megegyeztek a kétoldalú kapcsolatok mélyítésében, a többi között a turizmus és a kultúra területén is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.