Izrael leállítja a gyorsított bevándorlási eljárást az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezők számára

Izrael leállítja a gyorsított bevándorlási eljárást a háború elől Oroszországból és Fehéroroszországból menekülők számára.

Ofir Szofer bevándorlási és befogadási miniszter hivatala azt közölte, továbbra is fenntartják a különleges, gyorsított eljárást az ukránok és a rendkívüli humanitárius esetek számára, de az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezők ismét csak szabályos procedúrával vándorolhatnak be Izraelbe, mert a minisztériumban ezentúl a tavaly Izraelbe költözöttek befogadására összpontosítanak.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, a minisztérium egyszerűsített és gyorsított ügyintézéssel fogadta az Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe menekülőket. A törvények szerint a bevándorláshoz egy zsidó nagyszülőt kell igazolni.

A korábbi szabályok visszaállításával az Oroszországból és Fehéroroszországból jövőknek előbb bevándorlási aktát kell nyitniuk és találkozót kell kérniük egy izraeli konzulátuson, ahol egyebek mellett megvizsgálják alkalmasságukat, s csak ezután fordulhatnak az izraeli bevándorlási minisztériumhoz izraeli tartózkodási engedélyért új bevándorlóként.

Közölték, hogy a minisztérium a menekülők számának drámai csökkenése miatt döntött úgy, hogy visszatérnek a régebbi eljárásokhoz. A decemberben közzétett adatok szerint 2022 márciusa és októbere között 29 133 új bevándorló érkezett Izraelbe Oroszországból, 13 570 Ukrajnából és 1580 Fehéroroszországból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.